HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.12.21. 13:49 Az én Svájcom

Päpstlichen Schweizergarde

Fiatalok és jóképűek. Hányaveti lazasággal járkálnak föl - alá az állandó vaku-villogásban. Szerintem több kép készül róluk, mint bármelyik top modellről vagy legmenőbb amerikai színészről. Ezek az ifjak nem celebek, nem a vörös szőnyegen páváskodnak, hanem felelősségteljes munkát végeznek. A Vatikán bejáratait őrzik. Ők a Svájci Gárda, a római pápa védelmét ellátó kis katonai alakulat tagjai.   

A Svájci Gárda és a római pápák kapcsolatának hosszú története van. Időben IV. Sixtus pápáig (1471–1484) kell visszamennünk. Ő állította fel a Gárda ősét a Svájci Konföderáció segítségével.

Az 1503-ban megválasztott II. Gyula pápa saját katonaságot akart személyes védelmére. A svájci zsoldosok ebben az időben Európa-szerte keresettek voltak, bátorságuk, hűségük és verhetetlen gyalogos harcmodoruk miatt. A pápa az 1505. június 21-i bullában engedélyt kért 200 katona toborzására a svájci kantonoktól. 150-en jelentkeztek, akiket a pápa 1506. január 22-én a Szent Péter Bazilika loggiájáról megáldott.

„A svájciak látták Isten Egyházának szomorú helyzetét, és felismerték, hogy az Egyház veszélyben volt!”jelentette ki Ulrich Zwingli egy svájci katolikus, aki később protestáns reformátorrá vált.

Hát, így indult a Gárda vatikáni szolgálata. A történelem során a svájci katolikusok sokszor bebizonyították a pápa iránti hűségüket. Erre remek példa 1527. május 6. Ekkor V. Károly csapatai támadták meg Rómát. Elfoglalták a Szent Péter Bazilikát és a Vatikán környékét. A Gárda és a még megmaradt pápai seregek elkeseredetten küzdöttek, hogy feltartóztassák őket. A harc során a 189 svájci gárdistából 42-en maradtak életben, a többiek a Szent Péter-bazilika központi oltárának lépcsőin estek el. Az életben maradt gárdisták átkísérték VII. Kelemen pápát a biztonságos menedékhelyre, az Angyalvárba. (Egy titkos folyosó kötötte össze a Vatikánt és az Angyalvárat.)

Az 1870-es olasz egyesítés megpecsételte a Pápai Állam sorsát. Az olasz hadak körülzárták Rómát, és szeptember 20-án betörtek a városba. IX. Piusz pápa elrendelte, hogy seregei csupán védekezzenek, erőszak esetén pedig adják meg magukat. Szeptember 21-én a pápai seregek feloszlottak, a Gárda visszavonult a Vatikánba. Ettől a naptól kezdve a gárdisták feladatai a pápa védelmezésére, a Vatikán és a pápai villa őrzésére szorítkoznak.

Ebben az időszakban a Gárda parancsnoka, a gárdisták műveltségének fokozására, iskolát hozott létre ének - zene oktatással. Ezen kívül elrendelte, hogy 18 év szolgálat után a katonák nyugdíjat kapjanak.

Jelenleg a Gárda 110 főből áll: 5 tiszt, 26 tiszthelyettes, 79 gárdista.

A Gárdába való belépés feltételei:  

A svájci gárdisták gyakorló római katolikusok, akiknek gyakran már a felmenőik is a pápát szolgálták, vallásos hovatartozásukkal és magatartásukkal a Szentatyát képviselik.

Alapfeltétel a svájci állampolgárság. A testület esztétikai megjelenése miatt fontos kritérium az 174 centimétert meghaladó testmagasság. A jelentkezők Svájcban alapos orvosi vizsgálaton esnek át, amelybe pszichológiai teszt is tartozik. A pápa biztonságára csak feddhetetlen életű személyek vigyázhatnak. Rendelkezniük kell minimum hároméves felsőfokú tanulmányokról szóló diplomával. A jelentkezés időpontjában nem lehetnek több harmincévesnél és 19 évesnél idősebbnek kell lenniük.

A testület tagjai csak férfiak lehetnek, akik két-három-fős szobákban laknak. A nősülés szabályokhoz van kötve. Évente kb. harminc új gárdistát toboroz a testület három újoncképző iskolában. A 26 napos kiképzés során elvi és gyakorlati útmutatást kapnak a jelöltek, akiktől elvárják az olasznyelv-tudást, az önvédelmi sportokban való jártasságot, valamint a helyszíneknek és a személyeknek az ismeretét.

Daniel Anrig 2009-ben felvetette, hogy valamikor lehetővé tennék nőknek a belépést a gárdába, de hozzátette, hogy ezt a döntést a távoli jövőbe helyeznék.

Jelenleg a laktanyájuk melletti, 1568-ban épült két templom az övék és a Németek Temetőjébe temetkeznek.  

 Az eskü:

Ez a ceremónia Róma kifosztásának évfordulóján, május 6-án van. Ezen a napon tesznek ünnepélyes hűségesküt az Apostoli Palota előtti Szent Damaszkusz udvarban az új gárdisták. A gárda káplánja az adott katona anyanyelvén (többnyire németül esetleg franciául, nagyon ritkán olaszul) olvassa fel az eskü szövegét:

Ich schwöre, treu, redlich und ehrenhaft zu dienen dem regierenden Papst [name] und seinen rechtmäßigen Nachfolgern, und mich mit ganzer Kraft für sie einzusetzen, bereit, wenn es erheischt sein sollte, selbst mein Leben für sie hinzugeben. Ich übernehme dieselbe Verpflichtung gegenüber dem Heiligen Kollegium der Kardinäle während der Sedisvakanz des Apostolischen Stuhls. Ich verspreche überdies dem Herrn Kommandanten und meinen übrigen Vorgesetzten Achtung, Treue und Gehorsam. Ich schwöre, alles das zu beobachten, was die Ehre meines Standes von mir verlangt.”

Esküszöm, hogy híven, lojálisan és tisztességgel szolgálom [név] pápát és törvényesen megválasztott utódait. Minden erőmmel, ha kell, akár életem föláldozásával is az ő védelmüknek szentelem magam. Ezeket a kötelezettségeket vállalom a bíborosi testület tagjai felé is a Sedes Vacans teljes időtartamára. Ígérem továbbá, hogy a kapitány és valamennyi felettesem iránt tisztelettel, hűséggel és engedelmességem viseltetem. Esküszöm. Isten és védőszentjeim engem úgy segéljenek.”

Az eskütétel során minden újoncot név szerint szólítanak, akik jobb kezüket az égre emelik három ujjukat a Szentháromság jeleként széttárva, bal kezükkel pedig a testőrség zászlaját érintik. Ekkor a következőket mondják:

Ich, [Name des Rekruten], schwöre, alles das, was mir soeben vorgelesen wurde, gewissenhaft und treu zu halten, so wahr mir Gott und seine Heiligen helfen.

Én, [a katona neve], esküszöm, hogy szorgalmasan és hűségesen betartom, amit az előbb felolvastak nekem. Isten engem úgy segéljen!

A svájci gárdisták feladatai:  

A Svájci Gárda elsődleges feladata a Szentatya személyének, testi épségének és lakóhelyének biztonsága feletti őrködés. Feladataik közé tartozik a Szentatya kísérete utazásai során, Vatikán Városállam bejáratainak felügyelete, illetve a szabályzatnak megfelelően a rendfenntartással kapcsolatos egyéb szolgálatok teljesítése. A tevékenység a gyakorlatban négy területre oszlik: biztonsági szolgálat, díszőrség, rendfenntartás és testőrség.

Egyenruha:

A legenda szerint Michelangelo tervezte a svájci gárda színpompás egyenruháját. Valójában Raffaello volt az, akinek művészete nagy hatást gyakorolt az egyenruha alakulására.  

A gárdisták jelenlegi öltözete az 1910-es években alakult ki és Jules Répond parancsnok nevéhez fűződik, aki Raffaello freskóiból merített ötleteket.

Alapvetően megkülönböztetjük a gyakorló (hétköznapi) egyenruhát és a dísz (gála) egyenruhát.

A svájci gárdisták hétköznapi ruhája:

 


Dísz egyenruha:

 

A neten találtam a következő hírt:

 A Svájci Gárda tagjait fogadta Semjén Zsolt
2010. július 6. 10:51

 
A vatikáni Svájci Gárda képviselőit fogadta kedden a Parlamentben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

 

 

A miniszterelnök-helyettes a találkozó után újságíróknak kulturális szempontból kiemelkedőnek nevezte, hogy a Svájci Gárda képviselői ellátogattak a magyar Parlamentbe. Semjén Zsolt utalva a Svájci Gárda focicsapata és a magyar cigányválogatott Felcsúton, hétfő délután játszott, magyar győzelemmel zárult mérkőzésére, kiemelte: a kulturális és a történelmi kapcsolatok szempontjából egyaránt zseniális gondolat volt, hogy a Svájci Gárda és a magyar cigányválogatott sportmérkőzést játsszon egymással. Az pedig külön öröm, hogy a magyar foci is egyszer sikert ért el – fűzte hozzá. Ezt a kapcsolatot folytatni kell, hiszen egyedülálló dologról van szó – fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes. A gárda tagjait fogadta kedden Schmitt Pál házelnök is.

A magyar roma fociválogatott idén március 3-án barátságos mérkőzésen mérte össze erejét a Svájci Gárdával, tovább gyarapítva győzelmeinek számát. Ennek a mérkőzésnek volt a visszavágója a hétfői találkozó. A cigányválogatott akkor a Rajkó zenekarral együtt érkezett Rómába, a cigánypasztoráció európai felelőseinek konferenciájára. A pápa védelmét ellátó katonai alakulat fociválogatottja és a magyar roma válogatott hétfő délelőtt a Szent István-bazilikában szentmisén vett részt, amelyet Julius Janus, a Vatikán Magyarországra akkreditált apostoli nunciusa és Székely János püspök mutatott be.

Angyal vár:

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr372530236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása