HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2017.05.18. 16:49 Az én Svájcom

A jövő lakásai

napelemes_ha_z.png 

Brüttenben (Winterthur egyik kerülete) áll egy kilenc lakásos épület, melynek nincs kapcsolata az áramszolgáltatóval, olaj vagy gázvezetéke sincs, de még fával sem lehet benne tüzelni.

René Schmid nevű építészt azzal bízták meg, hogy egy olyan épületet tervezzen, ami nem csak kényelmes és esztétikailag szép, hanem energiatakarékos is.

Elmondható, hogy ez a lakóépület naperőműként funkcionál, mert a napenergia leghatékonyabb felhasználása érdekében solar panelek fedik a ház homlokzatát is. Az energiatakarékosság érdekében a házban csak LED égőket és A+++ háztartási gépeket használnak.

Egy óra napsütés biztosítja az épület egynapos energiaigényét. Nyári hónapokban, nyolc óra napsütés energiáját 3-4 napig tudják tárolni az akkumulátorokban. De télvíz idején létezik egy másik módszer (a fotóvillamos energiát hidrogénné konvertálják), amivel az energia 25 napig raktározható el.

A lakókat egy információs rendszer segíti abban, hogy a meleg vizet, a világítást és a fűtést optimalizálni tudják.

Érdekesség még, hogy a lakók csak elektromos vagy bio-üzemanyaggal működő közlekedési járművekkel parkolhatnak a ház mélygarázsában.

A világ első energetikailag önellátó lakóháza a helyi viszonyokat nézve, megfizethető áron bérelhető. Egy négy és fél szobás lakás havi bérleti díja 2500 frankba kerül, melyhez fogyasztás mértékén alapuló bónusz-rendszer jár, a minél kevesebbet fogyaszt, annál kevesebbet fizet elv szerint.

Az itt élő bérlőkről elmondható, hogy ők már most a jövőben élnek.  

napelemesha_z2.png

napelemes_ha_z3.png

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr7912519081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása