HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2016.12.19. 18:21 Az én Svájcom

Hamarosan rovar hamburgert is ehetsz Svájcban

rovar-burger.png

December 16-án, pénteken az Állami Élelmiszerbiztonasági Hivatal engedélyezte, hogy 2017. május elsejétől bármilyen élelmiszeripari terméket lehet árusítani Svájcban, ha betartják az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

A Coop (olyan, mint nálunk a Tesco) gyorsan reagált az új engedélyre és elhatározta, hogy rovar-alapú élelmiszereket fog a piacra dobni, többek között rovar húsgolyókat és rovar hamburgereket.

Roland Frefel, a Coop szóvivője szerint ez az új trend és lehetővé akarják tenni a vásárlóiknak, hogy új ízeket fedezzenek fel.

Bár a rovarok nem része az európai étkezési szokásoknak, lehet, hogy az újdonság varázsa mellett, előbb-utóbb a körülmények is arra fognak kényszeríteni minket, hogy undorunkat legyőzve, a józan ész meggyőző érveire hallgassunk, és a disznóhús helyett inkább az egészséges rovarokat válasszuk.

Miért együnk inkább rovarokat? Mert gazdagok proteinben, mint a halak, a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat is tartalmazzák.

Mostanában a papír és elektronikus médiában egyre több olyan cikkel találkozom, melyek azt jósolják, hogy a táplálkozási szokásaink a jövőben meg fognak változni. Előre láthatóan a világ lakossága 2050-re 9 milliárd lesz. Ennyi embert nem lehet marha- és disznóhússal táplálni. Egy kiló marhahús előállításához nagyon sok vízre, takarmányra, levegőre és helyre van szükség, nem beszélve az állatok ammónia-kibocsájtásáról, ami nagyban hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához. Állítólag, mindaz, ami az állatokból alul-fölül kijön, jobban árt légkörünknek, mint a földünkön lévő összes autó kipufogójából kiáramló szennyező anyag.

Szóval, a rovarok evése jótékonyan hat nem csak a saját egészségünkre, hanem az üvegházhatásra is, mert ezek az ízeltlábú lények kevesebb gázt és ammóniát bocsájtanak ki, mint a háziállatok.

Szüleink már nem fognak tücsköt-bogarat összeenni, de az unokáink lehet, hogy természetesen falják majd be reggelire a méh-lárva müzlit vagy a skorpiós mezei-tücsök lisztből készült szendvicset, ebédre pedig a szójából készült csirkehúst hangyabáb és hangyalárva köretettel vagy a laboratóriumban készült marhahúst nagy viaszmoly lárvákkal. Ha édességre vágynak, lisztbogárból készült karamellt vagy bambusz-féreg fagyit kanalaznak, a nassoláshoz pedig, szöcske vagy cserebogár chipset rágcsálnak.

Szeretnélek megnyugtatni, ha a futurisztikus menü olvasásakor nem indult be a nyálképződésed, nem benned van a "hiba", hanem a kultúrában, amiben felnőttél. Talán a képek némi kíváncsiságot keltenek benned, hogy kipróbáld. Vagy nem.

 rovar1.png

rovar2.png

 

rovar3.png

 

rovar4.png

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr2212058503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása