HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2014.01.25. 15:30 Az én Svájcom

1:12

Annyi minden történt velem, meg sem próbálom leírni. Többek között túl vagyunk egy újabb költözésen..... (Maradtunk Aargau kantonban.)

Sok téma bennem rekedt, de tavalyról mindenképp szeretném felidézni az 1:12-t.

Mi ez az 1:12? Igen, igen, 0,083333333...... Helyes, de mégsem jó válasz! Na, van még egy ötleted? Neeem! Ez nem a következő holland-magyar focimeccs végeredménye! Próbálj meg egy kicsit nem magyarosan gondolkozni!

Jól van, nem húzom-vonom tovább. Az 1:12 a svájci közvetlen demokrácia terméke. Igazi svájci unikum. Máshol ilyen nem történhet, mert a világ legtöbb országában közvetett demokrácia van, (Az állampolgárok csak négyévente az elnöki, a parlamenti vagy a helyi választásokon szavazhatnak. A megválasztott képviselők döntik el, hogy kik kerüljenek döntéshozói pozícióba.) avagy egyáltalán nincs demokrácia.

A svájciak évente legalább 3-4-szer járulhatnak az urnákhoz, mert a szövetségi szintű  (minden kantonban ugyanazért szavaznak) mellett kantonális és helyi témákban is szavazhatnak. Például Graubünden kantonban a 2022-es Téli Olimpia megrendezéséért rendeztek szavazást, amibe más kantonok nem szólhattak bele. A helybeliek leszavazták az olimpiát.

Bármilyen csoportnak, sőt még egyénnek is joga van új törvényjavaslatot fölterjeszteni, szavazást kezdeményezni. A nemzeti szintű szavazáshoz 100 ezer aláírás szükséges. Ha egy svájcinak van elég kitartása és összegyűjt ennyi aláírást, akkor a Szövetségi Kancelláriának akár tetszik, akár nem, 18 hónapon belül el kell indítania a kampányt. Az aláírásokat jó svájci alapossággal, szigorúan ellenőrzik. Minden aláírónak svájci állampolgárnak kell lennie, ugyanaz a név kétszer nem szerepelhet a listán.  

A Fiatal Szocialisták kezdeményezésére 2013 november 24-re kitűzték az 1:12-es törvény-javaslatot. Az 1:12 igazságosabb fizetésekről szól. Egy vállalaton belül a vezetők a legalacsonyabban kereső dolgozók fizetésének maximum 12-szeresét kaphatják meg. Tegyük át magyar viszonylatba, ha mondjuk az OTP legrosszabbul kereső takarítónője 100 ezer forintot keres, (Tudom, nem keres ennyit, de így egyszerűbb számolni.) akkor Csányi vezérigazgató úr havi 1.2 millió forintnál nem kereshet többet.

A balosok így érvelnek: A nép határozza meg a játékszabályokat, ne a csalók! Az önjelölt csúcsmenedzserek megpróbálnak megzsarolni minket. Azzal fenyegetnek, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén azonnal elhagyják az országot. A mi demokráciánkban mi mindannyian, együtt hozzuk meg a döntéseket, nem  néhány csúcsvezető.

2012-ben az UBS Bank 2,5 milliárd frank veszteséget vallott be. Egyidejűleg, a UBS vezetőknek 2,5 milliárd frank jutalmat fizettek ki.

A csúcsvezetők jövedelme 2000-től 2010-ig 23.700 frankkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban, az átlagjövedelmek csupán 300 frankkal emelkedtek.

A vezetői fizetések robbanásszerűen nőttek.

Így néz ki a csúcsvezetők átlagos fizetése egész Svájc területén, összehasonlítva a közepes fizetésekhez:

1984                   1:6

1998                   1:13

2011                   1:43

A jobb oldal összetömörült és teljes egységben kiállt a javaslat ellen. Hatásosan védték a „kövér macskákat” (csúcsmenedzsereket).

  1. Ne az állam ellenőrizze a fizetéseket.
  2. Külföldre fogják kihelyezni a pozíciókat, nagyobb munkanélküliséget okoznak.
  3. Mindenki számára magasabb lesz az adó és egyéb járulékok.
  4. Egyéni célokat megakadályozzák.
  5. A javaslat károsan hat a svájci gazdaságra.
  6. Nehezebb lesz tehetséges gazdasági szakembereket toborozni, ami kihat az ország jólétére.

A törvényjavaslatot a következők támogatták:

SP (baloldali párt), Demokraták, Szakszervezetek

Ellene:

Az összes többi párt, Munkaadók Szövetsége,  Parlament, Szövetségi Tanács, Államtanács – gyakorlatilag az egész államapparátus

Az embereket sem hagyta hidegen a téma, a szokásosnál többen mentek szavazni.

34,7% -    955.155 ember igennel szavazott

65,3% - 1.797 110 ember nemmel szavazott

Három barátnőm közül ketten igennel szavazott, egy nemmel. Aki nemmel szavazott, ő is egyetért azzal, hogy legyen felső határa a vezetők fizetésének, csak az 1:12 arányt nem tartja helyesnek. (Hozzáteszem, a férje is vezető.)

A gazdasági károktól való félelem erősebbnek bizonyult az igazságosság utáni vágynál. A vereség ellenére, a baloldal tovább folytatja a harcot, a másik oldalon álló pártok, csak rövid ideig pihenhetnek meg a babérjaikon.

Vége az első menetnek, jöhet, a következő....


1-12-Plakate copy.JPG

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr815781019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása