HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2013.01.16. 19:07 Az én Svájcom

Mit gondolsz Svájcról? 2.

Tünde és Marcell két kisfiúval jöttek Svájcba. Egy évig Bern kanton egyik községében laktak, (nevezzük most H.-nak) majd a Genfi-tó mellé költöztek. Két éve élnek a tó partján.

Mi jut eszedbe Svájcról?

Tünde: Biztonság (anyagi, nincs félelem, jó a közbiztonság), gyönyörű a környezet.

Marcell: Hegyek, tavak, szabadság.

Mi nem tetszik?

T: Csak egy negatívumot tudok mondani. Nem beszélem a nyelvet.

M: A külföldiek, a francia hatás ártalmas. Leszarom, kidobom az utcára, nem törődöm vele. Ez nem svájci mentalitás. Ez közelebb van a magyar mentalitáshoz. A vezetési stílus. Sokan nem tartják be a sebességet, 140-el mennek az autópályán. Rosszabb itt a lakásbiztonság. Nem hiába mondják, hogy Genf már nem Svájc.

Mi hiányzik Magyarországról?

T: Barátok, család. Nem tudok itt dolgozni. Szerettem a munkámat.

M: A Tokaji.

Itt éled le az életed?

T: Sajnos, igen.

M: Igen! Haj de jaj! Miért? Mert itt jó!

Milyen különbségeket láttok Bern és Vaud kanton között?

T: H.-ban kint mertem hagyni dolgokat. Soha-senki-semmit sem vitt el. Itt sokkal vegyesebb a lakosság, sok a kutyaszar, semmit nem merek kint hagyni.

M: Itt (Vaud) jobb. Jobban tudok azonosulni, igaz, nem beszélek franciául, de mégis jobban el vagyok fogadva. Több olyan ember él itt, mint én. Az irodában, ahol dolgozom az emberek 80%-a Franciaországból jár át. Összesen 35-en dolgozunk a cégnél és köztünk egy eredeti svájci sincs.

Bernben a munkahelyen idegennek éreztem magam, még felszínes kedvesség sem volt. Genfben jobb a munkastílus, jobb a munka, jobban elfogadnak, mert ők is idegenek, ezért összetartunk és jobban megértjük egymást. Nincs B típusú engedélyük (4 évre szóló tartózkodási engedély), csak határon keresztül cirkálhatnak. Bernben az emberek nem hívták meg egymást, az osztályok között nem volt barátság. Genfben személyesebb a kapcsolat. Néhány hónap után, a főnöknőm meghívott a lakására. Az osztályok között jobb a kommunikáció, de ez a munkából is adódik.

T: A berni községben főleg svájciak voltak a szomszédok. Csak köszöntünk egymásnak. Senki sem beszélt angolul. Itt főleg külföldiek a szomszédaink, sokan tudnak angolul.

H.-ban mindenki köszönt a boltban. Vaudban nem mindenki köszön, nem olyan kedvesek az emberek. 

A gyerekek Burgdorfba jártak oviba, ott sosem kaptak meghívót, amióta itt élünk, már több meghívás kaptak szülinapra.

H.-ban kevés volt a programlehetőség. Most több a lehetőség, itt a tó és a magyar ovi miatt több a kapcsolat.

M: A faluk is mások. Bernben sok az állat, vendégmunkások szedik fel a termést. Vaudban a paraszt nem tart állatot, nincs szarszag, főleg paradicsomot és szőlőt termelnek, amit fél-hivatalos, szezonális munkások szednek le. Egy svájci ember havi bruttó 6.000 frankért nem hajlandó paradicsomot szedni.

Végül megkérdeztem a nagyobbik (5 éves) Márktól, hogy hol érzi jobban magát, itt Vaudban vagy visszamenne Bern kantonba.

Márk: Itt jobban érzem magam az oviban. A környezet szebb. Van egy barátom, Alain. (Ő egy svájci-perui fiú.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr775022221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása