HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2012.03.09. 22:34 Az én Svájcom

Direkt demokrácia

A svájciak büszkék fejlett demokráciájukra. Tinu (barátnőm férje) szerint, azért jön ide sok külföldi a világ minden részéről, hogy kitanulják a demokrácia csínját-bínját, Svájc küldetése pedig az, hogy megtanítsák a népeket erre. (Én nem értek ezzel egyet. Szerintem a külföldiek kizárólag pénzért és jólétért jönnek ide.)

Svájci ismerőseim úgy gondolják, hogy politikusaik becsületesek és az emberek érdekeit képviselik. Korrupciómentes politika? Nekem ez teljesen abszurd!

A becsületesség mellett még a múlt puritánsága is jelen van a politikai életben. Talán a leglátványosabban bizonyítja ezt, hogy a magas rangú politikusok tömegközlekedéssel utaznak Bernben. Egyik ismerősünk a fővárosban dolgozik, ő rendszeresen lát minisztereket jönni-menni az óvárosban, utazni a villamoson biztonsági őrök nélkül. Még az is előfordult, hogy előre köszöntek neki. (Egy letűnőben lévő világ utolsó pillanatai.)

Jó és rossz egyszerre, amikor a politikusok hatalma korlátolt. Jó, mert kevésbé tudnak visszaélni vele, rossz, mert vannak olyan kérdések, melyekre a „pór-nép” nem tudja a megfelelő választ, mivel nincs meg a megfelelő ismerete, képzettsége hozzá. Ilyenkor szakemberekre kéne bízni a döntést. Beindul a hatalmi libikókázás a nép és az elit, az egyéni és a közösségi érdekek között. Hol van az egyensúly? Egyáltalán létezik ilyen? Nem tudom, de a svájciak mindenesetre igyekeznek megvalósítani azt, hogy mindenkinek jó legyen.

Erre a libikókázásra most tökéletes példa adódott. Alulról jövő kezdeményezésre (minimum 100 ezer aláírást kell összegyűjteni) március 11-én arról (is) szavaz a nép, hogy a dolgozók éves szabadságát felemeljék-e 5 hétről 6 hétre.

Elsőre tök jól hangzik. Hat hét szabi, plusz ünnepek, plusz hétvégék! És még ott van a katonaság is, ami évente plusz 1-2 hét kimaradást jelent a sorköteles férfiak számára.

Férjem kiakadt, amikor először erről hallott. „Ezek i…………k!” – szaladt ki a száján. Mindketten úgy gondoljuk, hogy meg fogják szavazni, mert az emberek többsége csak a saját kényelmét látja. Még Vera is –némettanárom-, aki egy intelligens, gondolkodó nő, helyesli ezt a kezdeményezést. Szerinte a svájciak túl sokat dolgoznak. (Mi természetesen más véleményen vagyunk.)

A Bundesrat (Kantonok Képviselőinek Tanácsa) és a Parlament tagjai –pártállástól függetlenül- pánikszerűen bedobták magukat, hogy interneten, szórólapokon elmagyarázzák az embereknek, miért nem szabad ezt a kezdeményezést megszavazni.

A kezdeményezés károsítja a kis- és középvállalkozókat

-          Az erős frank és a magas termelési költségeket tovább emelkednek.

-          A kezdeményezés bevezetése 6 milliárd frankba kerül.

-          További megterhelést jelent a kis- és közép-vállalatok számára.

-          A hosszabb távollét megterheli az összes céget. A szabadságolás miatt sok dolgozó hiányzik, nehezebb a megbízható tervezés. Amikor a megbízásokat nem teljesítik, a cégek piaci lehetőségei károsodnak.

 

Veszélyezteti a munkahelyi pozíciókat, a jólétet

-          Már most Svájcnak vannak a legmagasabb munkaköltségei nemzetközi piacon. Egy újabb emelés veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét.

-          Amikor a munkaköltségek emelkednek, az ország munkahelyeit olcsóbb országokba helyezik át. Ez azt jelenti, hogy svájci munkahelyeket fognak leépíteni.

-          Az alkotmány merev szabályaival, Svájc a saját húsába vág. A globális versenyképesség gyengítésén keresztül és a magasabb munkanélküliségen keresztül, a gazdaságot, a jólétet veszélyezteti.

Károsítja a munkavállalókat

-          A flexibilis munkaidő és a személyre szóló munkamodellek manapság tovább terjednek. A dolgozó szülők jobban profitálnak az ilyen modellekből, mint a több szabadnapból. Ez a kezdeményezés a merev szabályozással veszélyezteti a flexibilis munka-modelleket.

-          A hosszabb szabadság hosszabb távollétet jelent. A munkaadóknak nincs lehetőségük további személyzetet alkalmazni, marad az idegeskedés és a stressz. Ez a kezdeményezés bumerángként fog vissza ütni.

-          A legtöbb vállalat rövidebb munkaidőre nem ugyanazt a munkabért fizeti. Két lehetőség van: a munkabért levinni vagy hosszabb munkaidőnél lemondani a fizetésemelésről. Egyik sem áll a munkavállalók érdekében.

 

Maja barátnőm szerint nem fogják megszavazni az emberek ezt a kezdeményezést, mert megértik, hogy káros lenne az országnak.

Férjem német főnöke így jellemezi a svájciakat: „Szabadidő-központú emberek.” Most kiderül, hogy igaza van-e.   

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr894300874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása