HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.01.14. 11:31 Az én Svájcom

Költözés-mizéria 1.

Falun élni szép és jó! Mi mégis városba költözünk, mivel lakásunk egyre misztikusabbá és elviselhetetlenebbé vált. A fűtés-csövek kattognak (főleg éjszaka), a padló nyikorog, az ajtók maguktól kinyílnak, a spaletták kisebb szélben is elszabadulnak és nagy robajjal csapódnak a falhoz (ez is főleg éjszaka történik), egerek kaparásznak a falban, a padlás felől furcsa, meghatározhatatlan neszeket hallunk. Többször felriadtunk éjszaka, hogy valaki jár a lakásban. Persze senkit nem találtunk, valószínű a padló magától recsegett. Szombat reggelente időnként arra ébredek, hogy targoncával furikázik a fejem fölött J.úr fia, azt a „kellemes” érzetet adva, hogy közvetlenül az ágyunk mellett robog el. A zaj melléktermékeként, por hullik alá a padlásról. Frau W. telefonja pedig mindig rám hozza a szívbajt, mert csúnyán, mondhatni agresszívan és sokáig cseng. (Frau W. egyedül él egy hatalmas lakásban, és sokáig tart neki, míg eljut a telefonig.) Amikor először csörrent meg a telefonja, pánik szerűen rohangáltam a lakásban, mert azt hittem, hogy nálunk csörög egy idegen telefon. (Nincs hangszigetelés a falban. Miért is lenne, hiszen a házat 150 évvel ezelőtt építették.) A villanykapcsolók meg egyenesen megőrjítenek, mert abszurd módon vannak elhelyezve. Oda-vissza kell rohangálnunk, ha le akarjuk kapcsolni úgy a villanyokat, hogy ne kelljen sötétben botorkálni. „Az már hab a tortán”, hogy a szomszédos disznó-farmról elviselhetetlen bűzt hoz a szél szinte minden nap.

Láthatjátok, megérett az idő arra, hogy elmenjünk. Szerettem a szobákat, amikor nyáron a nap besütött, szerettem kinézni az ablakokon, mert tágas tér vesz minket körül. De ez édes-kevés a maradáshoz.

A három hónapos felmondásunk december végén járt volna le. De nem költözhettünk ki akkor, mert a törvénynek van egy olyan passzusa, amiben tiltja az év végi kiköltözést. (Fel nem tudom fogni, miért!) Így NÉGY HÓNAPOS ’itt-dekkolásra’ ítéltettünk! Nehéz volt másik lakást találni, többek között azért, mert senki sem akart ennyit várni ránk. (Teljesen jogosan.)

Végre-valahára, csak napok kérdése, és végre költözünk! A lakást pedig rendben kell átadnunk. A szerződésben részletesen benne van a lakás kitakarításának módja. Ez nem jelenthet gondot, hiszen gyakorlott háziasszony vagyok és büszkén mondhatom, alaposan, jól tudok takarítani.

Elővettük a szerződést, hogy lássuk mit is kell csinálnunk.

Hogy némi fogalmatok legyen, leírom, mi mindent kell elvégeznünk:

-ablakmosás, plusz: a spaletták levétele, lemosása, száradás után olajozása (12 ablak, 24 spaletta) - ilyet még sosem csináltam

-ajtók lemosása, beépített szekrények lemosása kívül-belül, plusz: mivel fából vannak a falak és plafonok, ezért ezeket is mind le kell mosni (4 nagy szoba)

-a fürdőszoba, konyha tökéletes kipucolása (csepp- és folt mentesen)

-kőpadló felmosása, plusz: olajozása – ilyenről még sosem hallottam

-parketta felmosása, plusz: vakszolása – vakszolást csak régi filmeken láttam eddig

-terasz, lépcsők lemosása, plusz: a terasz fölé hajló tető-rész lemosása

-mosókonyha kitakarítása, plusz: a mosókonyha három ablakának lemosása

Hát ez bizony húzós. De, majd csak megcsinálom, segítségem is lesz. De amikor Herr J. közölte, hogy zseblámpával fog jönni (pedig nappal lesz az átvétel) és első dolga az lesz, hogy kihúzza az elszívót és alulról belevilágít, majd fölé, (itt van egy rés, az elszívó és a beépített szekrény között) hogy ellenőrizze, maradt-e ott por. Na, ekkor megingott az önmagamba vetett hit, mert nekem ez sosem jutna eszembe. Ki tudja, hány ehhez hasonló fifikás módszere van még a rejtett zugok -felületes szeműek számára láthatatlan- piszkának feltárására. Az ellenőrzést professzionális szinten űző J. úr egyébként minőségellenőr. Ha nem elégedett a takarítással, nem veszi át a lakást és nem fizeti vissza a másfél havi kauciónkat.

Mivel mindketten megdermedtünk J. úr szavai hallatán, férjem felhívott három (a tulaj által ajánlott) takarító céget. Lajos szerint J. úr azt közölte vele, hogy a takarítás kb. 500 frankba kerülhet. Ez teljesen rendben van.

Az első cégtől egy idősebb úr és fia jött felmérni a lakást. A bácsi évente többször jár Magyarországra, végig sorolta az összes gyógyvizes hely nevét. Furcsállották, hogy le kell olajozni a spalettákat, mert szerintük az olaj leviszi a festéket. A kedélyes csevegés végén 2.500 frankkal rukkoltak ki.

Elfehéredtem. ’Lehet, hogy J. úr 1.500 frankról beszélt, csak nem hallottam az ezret?’-mondta a férjem. De még így is nagy az árdifferencia! (Kiderült, J. úr tényleg 1.500 frankról beszélt.)

Másnap reggel egy hölgy jött. Amikor a spaletták olajozása került szóba, ledöbbent. Szerinte jogtalan ilyet kérni, és azt ajánlotta, hogy jelentsük fel a tulajékat. Ő 3.500 frankot kért, plusz mi vesszük az olajat. Kínomban, csak nevetni tudtam.

Délután az eddig legmegbízhatóbb arcú férfi érkezett, akinek szintén leesett az álla, a spaletta-olajozás hallatán. Tizenkét éve takarít, de még ilyet nem hallott. Közölte, hogy másnap ad árajánlatot. Fel is hívta férjemet, végleges árat még nem tudott mondani (biztosan még számolja), de azt igen, hogy a spalettákat plusz 1.000 frankért keni le.

Férjem kíváncsiságból felhívott egy jogászt és kiderült, hogy a tulaj tényleg jogtalanul követeli tőlünk a spaletta-olajozást. Ez nem a mi feladatunk. Ha perre mennénk, biztosan megnyernénk.

Lajos írt egy szép levelet a tulajnak, hogy a jogtalan követelése nekünk 1.000 frankba kerülne és jó lenne békességben megállapodnunk. Most itt tartunk.

Ja, még valami! Beköltözésünk előtt férjem és a tulaj együtt körbejárták a lakást, hogy ellenőrizzék a lakás állapotát. Itt egy karcolás, ott egy folt stb. Közben J. úr egy előregyártott nyomtatványra pontosan lejegyzett minden sérülést.

Nna, most ezzel a nyomtatvánnyal újra körbe fogják járni a lakást, aminek az az egyetlen és kizárólagos értelme, hogy minden egyes új horzsolásért, karcolásért, foltért keményen fizetnünk kell. De hogy lehet, egy mondjuk 3 cm-es karcolás árát meghatározni? Van egy sanda gyanúm! Szerintem központilag meg van határozva minden nemű és méretű sérülés ára. Az árlistát pedig J. úr Excel táblázatban fogja hozni. Nyakamat rá! Ha nem így lesz, roppant mód meg leszek lepődve!

Arra is kíváncsi lennék, mi van akkor, ha egy új repedést találunk a falon. Hogy lehet azt megállapítani, hogy a repedés a ház öregedéséből kifolyólag jelent meg vagy mi rongáltuk a falat.

Ha most azt képzelitek, hogy J. úr egy gonosz, megátalkodott, szívtelen ember, szeretném határozottan leszögezni, hogy tévedtek. Első látásra megkedveltük. Ezalatt az egy éve alatt, szimpátiánk csak nőtt felé. Egy melegszívű, kedves, szolgálatkész, megbízható ember, aki nagylelkű is tud lenni. Tényleg klassz ember!

Akkor hát hogy lehet az, hogy mégis ilyen kényes helyzet alakult ki? A válaszom: a svájci perfekcionizmus határtalan. Különös örömet jelent nekik az apró részletek tökéletes kidolgozása. Még mielőtt felhorkannátok a felháborodástól, véssétek eszetekbe, hogy ennek a hozzáállásnak köszönhető a hajszálpontos busz és vonatközlekedés, a tökéletesen járó svájci óra, a tiszta porta-rendes ház szép látványa. De mint mindennek, ennek is két oldala van. Mi most a mániákus tökéletesség sötét oldalával találkoztunk, ami mondhatni piszkosul megszivat, mert gátlástalanul le akarja szívni a pénztárcánkat!

Bennem is van perfekcionizmusra való hajlam. De ez az eset kinyitotta a szememet! Megláttam, hogy a tökéletesség visszataszító! (Különösen, ha tökéletlen emberek művelik, pontosabban próbálják művelni.) Mert hideg és könyörtelen, főleg a külsőségek számítanak! NEM AKAROK PERFEKCIONISTA LENNI! Szerintem elég, ha lelkiismeretes az ember.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr701671550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása