HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.01.07. 11:24 Az én Svájcom

A medve és a bolond

Ha Bernben jársz, ne lepődj meg, ha medvékkel találkozol az utcákon, tereken. (Ne ijedj meg, nem (csak) élő medvékkel.) Bern város jelképe a medve. Egy termetes barna medve látható a címerükön, medvés-zászlók lengnek a házakon, medve szobrok ágaskodnak mindenfelé. Mondhatni, a medve szelleme járja be az egész várost (kantont). Ennek a medve kultusznak az elindítója Berthold V. Zähringen herceg, aki 1191-ben alapította Bernt. Egyik vadászatán, az általa elejtett medvéről (németül Bär) nevezte el a várost. (Gondolom, akkoriban hatalmas erdők lehettek itt, sok vaddal.)

 

Mindezek ismeretében, nem meglepő, hogy Bern vezetői elhatározták, hogy létrehoznak egy medve-parkot az óvárossal átellenben, az Aare folyó partján. Ez a medve-projekt nemrég el is készült, potom 25 millió frankért. A város lakosai meg elzarándokolnak az új létesítményhez, hogy közelről láthassák szimbólumukat.

Fűből, néhány csenevész fából, kerítésből és betonból álló park, nem tett rám mély benyomást, el nem tudom képzelni, mi dobta meg ennyire a költségeket. (Talán a földalatti medve-barlangok kialakítása került olyan sokba?) De az emberek elégedettek, és lelkesen csodálják városuk névadóját.

A látogatók között volt egy szellemi fogyatékos férfi is, aki ellenállhatatlan vágyat érzett arra, hogy megszeretgessen egy macit. Mivel fizikailag ép volt, problémamentesen átmászott a kerítésen, és tárt karokkal elindult mackó-pajtás felé. A probléma akkor kezdődött, amikor ölelését a medve is viszonozta. Lehet, hogy a szimpátia kölcsönös volt, de az arra járó rendőr, mégis úgy ítélte meg a helyzetet, (gondolom nem kis hezitálás után, hiszen a medvének itt komoly értéke van) a legjobb, amit tehet, ha rálő az ölelkező medvére.

A berni önkormányzat, rendőrség és állatkert teljes mellszélességgel a rendőr mögé állt, igazolva őt, hogy helyesen cselekedett.

Miután elszállították a sebesülteket, mindenki az életükért aggódott. Elárulom, a történetnek happy-endje van. Örömmel tudatom Veletek, hogy mindketten túl vannak az életveszélyen (a medve-park vezetőjének nem kis megkönnyebbülésére).

Remélem, a fizikai sérülésen túl, nem szereztek komoly lelki sérülést is. Mert a test még csak begyógyul! De a lélek? Háát, az már húzósabb!

Az első kép homályos, de azért jól kivehető a medve.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr861653705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása