HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.01.05. 12:20 Az én Svájcom

Ticino 3. - Locarno

A Lago Maggiore (ez egy tó) északi csücskénél fekvő város ideális hely a pihenésre, feltöltődésre. Tán a napfény és a víz felszabadító erejének, tán nyugalmat árasztó környezetének köszönhette azt, hogy az első világháború után, itt született meg a Locarnoi egyezmény (1925) a nyugati hatalmak és Németország között. Történelmi szereplése ezzel be is fejeződött, politikai ambíciók helyett kulturális vonalon igyekszik magára vonni a világ figyelmét. Májusban zenei fesztivál, augusztusban pedig filmfesztivál csalogatja ide az embereket.

A nemzetközi filmfesztivált 1946-ban alapították. Helyszíne: Piazza Grande (központi tér), ami nyolcezer ember befogadására képes. A fődíj: Arany Leopárd (Pardo d’oro), amit ebben az évben Xsaolu Guo nyerte meg a ’She, a Chinese’ (nem fordítom le) című filmjével. Nem ismerem ezt a rendezőt. Még a nemét sem tudom megállapítani.

 

See the Masterclasses, Q&A, Piazza presentations, Day by Day Videos and the Awards Ceremony at the Multimedia section.

The retrospective of the 63rd Festival will be dedicated to the German-American director Ernst Lubitsch.Frenchman Olivier Père took up his post as new Locarno Festival Artistic Director on Sept. 1st.The 63rd Film Festival Locarno will take place from August 4 to 14, 2010.The Awards Ceremony of the 62nd Festival took place on Saturday, August 15th on the Piazza Grande.The Golden Leopard 2009 goes to SHE, A CHINESE by Xiaolu GUO.The Golden Leopard for the Filmmakers of the Present Competition 2009 goes to THE ANCHORAGE by Winter & Edström.Every day the French photographer Xavier Lambours proposed his special look on the 62nd Film Festival.See the Masterclasses, Q&A, Piazza presentations, Day by Day Videos and the Awards Ceremony at the Multimedia section.

The Awards Ceremony of the 62nd Festival took place on Saturday, August 15th on the Piazza Grande.

prix_du_public

SHE, A CHINESE by Xiaolu Guo

Egy hétfő délután érkeztünk Locarnoba. A parkolóház melletti téren néhány férfi hatalmas sátrat bontott. Amerre a szem ellátott, szemét és szétszedett standok. A Piazza Grande is szétesett állapotban fogadott, székek százai egymáson tornyosultak, kábelek lógtak mindenfelé, az üres színadon egy óriási olasz zászló uralta a teret (nem svájci!). Munkások takarították el a filmfesztivál  maradványait. Néhány ember sétált a téren, fotózva a teret körbeölelő színes házakat. A kecses árkádok mellett végig asztalok sorakoztak. Többen itt fogyasztották el kései ebédjüket. A nyüzsgés ellenére, üresnek tűnt a tér, mert óriási méretében mindannyian elvesztünk.

Elindultunk az egyik meredek, szűk utcán. Ahogy a csöpp óváros néptelen utcáit jártuk, bizonytalanság érzése vett erőt rajtam. Síri csönd volt  mindenütt. Igyekeztünk kiérni az össze-vissza kígyózó sikátorokból. Az óváros szélén, a középkori bástya előtt furcsa figurák gyülekeztek. Gyors léptekkel siettünk vissza a mélygarázshoz.

Már alkonyodott, amikor fölkocsikáztunk a villanegyedbe. A lemenő nap és a felgyulladó lámpák delejes látványt tártak elénk. Alattunk feküdt a kivilágított város, mögüle kiragyogott a víztükör, a távolban kékes párába burkolództak a hegyek.

Besötétedett mire leértünk a tóhoz. Jachtok, csónakok himbálództak a vízen, leanderek és mandragóra illata édesítette meg az enyhe estét. A parti sétány fái alatt párok andalogtak kézen fogva, egy fiú a füvön ülve halkan gitározott, körülötte fiatalok hanyatt fekve bámulták az eget, nénik és bácsik padon ücsörögve nézték az előttük elhaladó sokféle embert, tinilányok vihogtak a mólon, tizenéves srácok egy kupacban cigiztek és lesték a csajokat, a játszótéren kúsztak, másztak, ugráltak a gyerek, anyukák pletyóznak a hinták mellett. Az út másik oldalán, az elegáns szállodák előtt luxusautók ékes rendben, türelmesen vártak vacsorázó gazdáikra. Az erősen kivilágított teraszok, tömve voltak emberekkel. Pincérek sürögtek-forogtak az asztalok között a nagy hangzavarban.

Az ég sötétje, összemosódott a hegyek és a víz feketéjével. Csak a szemközti part fényei ragyogtak a vízen. Egy kivilágított hajó magányosan siklott a távolban. Diszkó zenét hozott a szél. Végre megjött a kedves, lágy, hűsítő szellő és finoman megmozgatta a fák elgémberedett ágait. A sétány csendesebb részén leültünk egy padra. Néztük az előttünk elterülő nagy feketeséget, beszívtuk a tó illatát. Nem messze tőlünk egy idős pár fürdőruhára vetkőzött és begázolt az éjszínű vízbe. Egyenletes tempóban úsztak el mellettünk. A víztükör simasága megtört, apró hullámok indultak felénk. A lányok még mindig vihogtak, egy biciklis suhant el mögöttünk. Sárga pontocskák rezegtek a távolban, lassan kisiklott a hajó a látótérből, maga mögött hagyva egy elmosódott dallamot. A fák oszlopcsarnoka fölött, a csillagos ég teljes szépségében fölénk hajolt.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr771648180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása