HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2016.11.30. 20:27 Az én Svájcom

Svájcban mégsem zárják be az atomerőműveket

atomero_mu.png

Néhány héttel ezelőtt bedobtak a postaládánkba egy szórólapot, melyen egy helyes kislány mosoly, a feje fölött pedig ez a felirat olvasható: „Amelienek nincs szüksége atomenergiára.” Amelie nyakánál pedig fehér háttérben, fekete betűkkel ez áll: „November 27-én szavazzon igennel a 2029-ig tartó atomleszerelésre.”

Eddig abban a hitben éltem, hogy ez már egy lefutott történet. (Egyébként én egy kicsit feszes tempónak tartottam, hogy Svájc 2029-ig mind az öt atomerőművét bezárja, ami az energiafelhasználásának az 1/3-át jelenti.)

De a Zöld Párt még ennél is jobban fel akarta gyorsítani az atomerőművek leszerelésének a folyamatát. Több mint 100 ezer aláírást összegyűjtöttek, és a közvetlen demokrácia szabályai szerint, arra kényszerítették a kormányt, hogy azt az elképzelésüket, miszerint az ország három atomerőművét jövőre bezárják, szavasára bocsássák.

Svájcnak van az egyik legidősebb nukleáris-parkja a világon, ami azt valószínűsíti, hogy az idő múlásával, egyre nő a biztonsági rizikó. A zöldek azt akarták, hogy 45 évnél tovább ne működjenek ezek az erőművek.

A japán Fukusima atomerőmű katasztrófája arra ösztökélte a svájci kormányt, hogy foglalkozzanak az erőművek fokozatos bezárásával, de nem adtak erre vonatkozóan egyértelmű határidőt, mivel mindegyik reaktornak nyitott-határidejű engedélye van, ezért nehéz meghatározni, mikor kellene őket bezárni.

A kormány erőteljesen ellenezte a zöldek indítványát, arra hivatkozva, hogy túl sok pénzt invesztáltak az erőművek biztonságába, ráadásul a korai bezárással veszélyeztetnék az ország energiaellátását is.

Vasárnap a szavazók 54,2 százaléka ment el szavazni, és Svájc 26 kantonja közül 20-ban ellenezték a zöldek kezdeményezését. Csupán néhány, főleg francia ajkú kanton támogatta a zöldek elképzelését. Bázel városa mutatott legerősebb támogatást a több mint 60 százalékos igen szavazattal, utánuk jött Genf 59 százalékkal.

Ha megszavazták volna ezt a kezdeményezést, akkor az Argau kanton északi részén, a német határtól nem messze lévő Beznau atomerőművet (ami nincs olyan nagyon messze tőlünk) jövőre be kellett volna zárni. Beznau mellesleg a világ legöregebb,1969 óta működő atomerőműje.

A zöldek a szocialistákkal együtt nem adják fel a harcot, tovább küzdenek, hogy Beznau 1 és 2 atomerőművek haladéktalanul be legyenek zárva. Egy érvényes szavazás után, mit lehet még tenni? Újabb százezer szavazatot kell gyűjteniük, és ezután megint szavazásra bocsájthatják ezt a kérdést.

Nekem az a furcsa, hogy a demokráciájukra oly büszke svájciak közel 50 százaléka nem ment el szavazni egy –a megítélésem szerint- fontos kérdésben.

Idén ősszel készültek ezek a képek. Lenzburg várából Beznau füstje jól látható.

img_1177.jpg

 

img_1178.jpg

 

img_1189.jpg

 

img_1202.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr5512013084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása