HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2013.03.24. 20:41 Az én Svájcom

A feltétel nélküli alapjövedelem

Tudod mi ez? Nekem csak néhány napja van erről tudomásom. Egyik barátunk küldött egy videót, amin Takáts Péter egy svájci konferenciáról számol be, ahol az alapjövedelemről okoskodtak a kulturális kreatívok (A kulturális kreatívok olyan emberek, akik nem csak álmodoznak egy szép, új világról, hanem meg is akarják azt valósítani.   http://www.kulturaliskreativok.cc/)

Az alapjövedelem egy új társadalmi és gazdasági elmélet, ami örökzöld(nek tűnő) gazdasági és politikai dogmákat és a jelenlegi piramis-hatalmi-rendszert meg akarja szüntetni. Célja, hogy az emberek életét ne központilag irányítsák, hanem mindenki a maga kezébe vegye sorsát. Valami olyat képzeltek el, ami még sosem volt. Megvalósítható ez? Lehet hierarchia nélkül élni? Ledönthető a jelenlegi elitt hatalma? Tudunk nem csak magunkért, de a közösségért is felelősen élni?

Svájcban egyre többen úgy hiszik, hogy igen.  Úgy gondolják, hogy ki lehet lépni a pénz, az érdek-viszonyok bűvköréből és fel lehet építeni egy olyan világot, ami nem az önzésen és mohóságon, hanem az önzetlen segítőkészségen alapszik. Ennek az új világnak az egyik alapköve az alapjövedelem lenne. Civil kezdeményezésre aláírásokat gyűjtenek, hogy  ezt a forradalmian új elképzelést Svájcban bevezessék. Százezer szavazat kell ahhoz, hogy az alapjövedelem szavazásra kerüljön. Jelenleg 75 ezernél tartanak.

Ha ezt megszavazzák.... nos.... felmérhetetlen változások lavináját indíthatja el nem csak határon belül, hanem az egész világon. 

Ha szeretnéd tudni, mi a csuda ez az egész, akkor kattints erre a linkre:

https://www.youtube.com/watch?v=XIG_ZFJWCRI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr545165660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása