HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2013.02.05. 20:59 Az én Svájcom

Potzmusig és népviselet

nicolas 1.jpg

Potzmusig, egy svájci népzenei műsor, amit egy fiatal, vidám fickó, Nicolas Senn vezet. Nehéz lefordítani a címet. Potz jelentése: teringettét!, hogy a nehézség!, mindenit!, kutyafáját!, a musig meg csak musik, azaz zene lehet. (A svájciak szeretik a német szavak végét átalakítani.) Fordíthatnám helyrerutyutyú vagy ihaj-csuhaj zenének is.

Nicolas villámgyors karrierje csupán négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy koncerten rácsodálkozott a cimbalomra. Szerelem volt első látásra! Hamar vett magának egyet, és szorgalmasan gyakorolt rajta. Oly szorgosan "ütlegelte" a húrokat, hogy időközben hangszere virtuózává és világutazó zenésszé vált. Közte és 125 húrja között mély kapcsolat, természetes harmónia és egység fejlődött ki. Szó szerint, egy húron pendülnek.

Játszott már Indiában, Kínában, Thaiföldön, Amerikába, de még a Kilimandzsáró csúcsán is (5.895 m) egy segélykoncert keretében. Koncertjein talpig népviseletben jelenik meg. A jobb fülcimpájából lelógó fülbevalót nem feltünési viszketegségből, hanem hagyomány-szeretetből hordja. (Még ma is sok svájci férfi visel fülbevalót a jobb fülben. Persze, nem ilyen nagyot.)

Elfoglalt ember, naptára dugig van fellépésekkel, folyamatosan ad ki CD-ket. Munkáját elismerve több díjat nyert, például a Népzene Grand Prix díjat.

Nem csak hagyományos dallamokat játszik. Turnézott egy rapperrel, játszotta a Svájci Hadsereg Zenekarával 120 ezer ember előtt. 2012 óta a Potzmusig nevű műsort vezeti a svájci TV-ben.

Nicolas odaszánt népzene-agitátor. Leleményes módon küzd azért, hogy a népzene ne haljon ki az emberek lelkéből.

Képes elmenni a berni strandra:
https://www.youtube.com/watch?v=bvYD2SODYJ8

A zürichi utca-parádéra:
https://www.youtube.com/watch?v=6wY9nVGBHI0


Egy arab büfébe:
https://www.youtube.com/watch?v=e4gJfyHYUjA
Az arabok felismerték, hogy milyen zenét játszott! Ungarisch-at!

A csárdás Svájcban is bejön:
https://www.youtube.com/watch?v=5g4P32rfcoU

És ha még nem fárasztott le a népzene, akkor kukkants bele  TV műsorába:
http://www.srf.ch/sendungen/potzmusig

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr435064414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása