HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2012.09.24. 17:11 Az én Svájcom

Dank-, Buss- und Bettag 2012

A Szövetségi Hálaadás, Bűnbánat és Ima Napja (röviden Ima Nap), egy államilag elrendelt felekezetközi ünnepnap, amit az összes keresztény egyház és az Izraeli Egyházközösség megünnepel.

Az Ima Napja egy fontos ünnepnap, ami Nagypéntekkel, Húsvét Vasárnappal és Karácsonnyal egyenértékű. 2000-ig Zürichben ezen a napon tilos volt gyülekezni, sport- és táncprogramokat tartani. A kiállítások, múzeumok és mozik is zárva voltak. Ma már lehet rendezvényeket tartani zárt helyen és a nem kereskedelmi célú kiállítások sincsenek a tiltó listán. Lőgyakorlatok és nem vallásos jellegű nyilvános gyülekezések rendületlenül tilosak. Ezt a napot a református egyház a francia forradalom óta egy ünnepi vacsorával köti egybe.

Az Ima Napot Svájc egész területén szeptember harmadik szombatján tartják, kivéve Genf kantonban, ahol szeptember első vasárnapja utáni csütörtökhöz ragaszkodnak.

Története:

A Bűnbánat és Ima Napok késő-középkorig mennek vissza. Akkoriban a Kantonok Képviselőinek Gyűlése határozta meg az időpontokat. Vészterhes időkben gyakran hetenként rendeltek el ima napot és havonta böjt napot.

1797 szeptember 17-én, a francia forradalom nyomása miatt, először tartotta meg az Ima Napot együtt a katolikus és református egyház. A következő  évben a Helvét Köztársaság központilag adott utasítást az Ima Nap megtartására az egész országban. 1832-ben határozták meg az Ima Nap jelenlegi dátumát. (Genf mind a mai napig tartja saját időpontját.)

Ebben az évben 113 parlamenti képviselő a következő felhívást intézte az emberekhez:

Emlékezzünk arra, hogy

-        országunk lakosai Isten védelmébe legyen ajánlva 

-        Svájcnak a jövőben is szüksége legyen Isten áldásaira

-        országunk soknyelvű, politikailag és vallásilag sokféle kisebbségei  számára fontos legyen az egyensúly állandó keresése

A Parlament Alsó- és Felső Házának képviselőiként hívjuk országunk összes lakóját

Megköszönni

-        a szabadságot, amiben élünk

-        Svájc és Európa  békéjét

-        országunk stabilitását és jólétét még nehéz időkben is

Tartsunk bűnbánatot személyes és közös hibáinkért

 

Imádkozzunk, hogy

-       Isten országunk lakosai mellett álljon és áldja meg őket

-       megemlékezzünk a keresztény értékekre, melyek a hűség, az igazságosság és mértékletesség

-       bölcsen és igazságosan cselekedjenek mindazok, akik felelősséget vállalnak az államban, a gazdaságban, az egyházban és a társadalomban

-       törődjünk a hátrányos helyzetűekkel és a gyengékkel Svájcban

Maja barátnőm egy gyönyörű községben lakik Vaud (francia nyelvű) kantonban. A település vezetői komolyan vették az ima-felhívást. Nemcsak ők imádkoztak, hanem több helyszínt is biztosítottak mindazok számára, akik imádkozni akartak az országért.

Ebben a kantonban még az Ima Nap utáni hétfő is ünnepnap. Érthető, hogy Majáék ki akarták használni ezt a hosszú hétvégét és családi programot szerveztek. Végre mindenki ráért, csupán a férjének kellett szabit kivennie. Ő Bernben dolgozik, ahol ez a hétfő megmaradt fekete-betűs, munkás hétköznapnak. 

  

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr174800032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása