HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2012.08.21. 16:28 Az én Svájcom

Hikikomori - amikor a gyerekszobából pánikszoba lesz

Forrás: 20 Minuten

Svájcot most érte el a Hikikomori civilizációs betegség (még nincs svájci neve), körülbelül 12 000 fiatalt érint. Ezek a gyerekek hónapokig begubódznak szobájukba, kapcsolataikat megszakítják, szobájukban esznek, még WC-re sem mennek ki. (Ezt fel nem foghatom, hogy lehet kivitelezni.) 

Egészen más a helyzet Japánban. Ott jól ismerik ezt a jelenséget, mert a Hikikomori becslések szerint több mint 1 millió embert ítél remete életre. Ebből 80% fiatal férfi. “A fiatal férfiak szociális visszavonulása hasonló a fiatal nők anorexiájához.” - mondja egy genfi pszichiáternő, Monique Gauthey. Az érintettek egész nap játszanak vagy csak TV-t néznek. A legrosszabb esetben apátiába estnek és minden médiát kiiktatnak az életükből.  Gyakran pszichés betegek, depressziósok és a külső konfliktusokat teherként élik meg. Egy rossz vizsga vagy a szülők válása utolsó csepp lehet a pohárban. Egyszerűbb elzárkózni a problémától, mint benne maradni.

Konyhámból tökéletesen rálátok egy család életére. A feleséget Gizinek, a férjet Sanyinak neveztük el. Két fiuk van, az idősebb kb. 18-19 éves, a fiatalabb 16 körül lehet. Mivel függönymentesen élik életüket tőlem 10 méterre és este sem sötétítenek be, ráadásul télen-nyáron sokat kint ücsörögnek a teraszon (a szülők láncdohányosok), akaratom ellenére mindennapjaim részévé váltak. Egy négyszobás lakásban laknak, a felénk eső oldalon, középen van a nappali terasszal, a nappalitól jobbra az idősebb gyerek, balra a fiatalabb fiú szobája fekszik. Az ebédlő egy légtérben van a nappalival, a plafontól-padlóig méretű ablakán keresztül jól látom a lakásuk mögött lévő házakat. Gyakorlatilag, keresztüllátok a nappalijukon és ebédlőjükön.

Tisztában vagyok a napirendjükkel. Tudom, mikor kelnek föl, mikor fekszenek le. Hajszálpontosan  este 7 órakor vacsoráznak, lehetőleg együtt. Étkezés után a fiúk bevonulnak saját szobájukba, letelepednek számítógépük elé és lefekvésig ott is maradnak. A szülők a TV elé ülnek. A TV-t a terasz felé forgatták, hogy cigizés közben, kintről is tudják nézni az adást. Hétköznap fegyelem van, legkésőbb este 11 óráig vibrálnak a készülékek, de hétvégén addig maradnak fönn, amíg jólesik. Iskola-mentes napokon a fiúk azt csinálnak, amit akarnak. Olyan is előfordult, hogy épp ebédeltem, amikor a kisebbik gyerek kislattyogott a szobájából. Ténfergett egyet a lakásban, aztán evett valamit.

Tavaly karácsonykor egy hánykolódós éjszaka után kimentem a konyhába vizet inni. Úgy hajnali 4 óra lehetett. A két számítógép még világított. Ennek a két fiúnak nincs Hikikomorija (beszélgetnek a szüleikkel, vannak barátaik), de szerintem már függők.

Ki tudja, talán 20-30 év múlva teljesen normális lesz a magányos életforma, az antiszociális viselkedés. El tudom képzelni, hogy sok munkahelyen lényegtelen lesz a szociális érzékenység, a jó kommunikációs képesség, mert egyre többen fognak otthonról dolgozni. Még jobban el fog terjedni az egyszemélyes, ülő életmód. Mindenki felépítheti saját virtuális világát és benne is maradhat egy életen át. A Hikikomori és a többi „modern betegség” tovább fog terjedni. Nem az emberek gyógyulnak meg, hanem a társadalmi szokások és normák fognak a betegségekhez igazodni. Ez jó, mert újra egészségesek és normálisak lehetünk  magunk és egymás szemében.

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr534724330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása