HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2012.08.16. 14:33 Az én Svájcom

Jaj, nagyon kell! De nincs hova menni!

Ha jönni akar, hát jöjjön! Nem gond! De azért, nagy ritkán, Te is biztosan átélted már azt, hogy egy Niagara méretű pisi-folyam kitörését kellett visszatartanod. Vagy a sarki gyorsétteremben ki-tudja-mit összeettél, ami oly heves bélmozgást okozott, hogy azonnal útirányt és programot kellett módosítanod. Pedig az az „izé” olyan jól nézett ki és ízlelőbimbóid elégedettségi szintje is magas volt. De amikor ebéded kicsit lejjebb került, beleid fellázadtak ellene(d). „Ilyen szemetet nem vagyunk hajlandóak feldolgozni!”- kiáltással tovább lökték a végbél felé. (Beleid viselkedése abszolút érthető. Idegen anyagnak, ellenségnek azonosították be mű-kajádat és egészséged érdekében, gyorsan meg akartak szabadulni tőle.)

 

Látlak, ahogy hétrét-görnyedve araszolsz az utcán (mert a futás-fázison már túl vagy) és pánikszerűen keresel egy nyilvános WC-t. Az emberre ilyenkor rátelepszik a kétségbeesés. „Kész, végem van, ha nem könnyebbülhetek meg, most azonnal! De mi lesz, ha nem találok WC-t? Erre gondolni sem akarok. Nem! Ilyen megalázó helyzetbe nem kerülhetek!” A legeslegeslegutolsó pillanatban, az összeomlás határán, megtörténik a csoda! Felbukkan a semmiből az ABC két legcsodálatosabb betűje: WC . Próbálsz felgyorsulni, de nem megy. Az idő ellened dolgozik. Ahogy lassan közeledik a két betű úgy érzed, a győzelem kapujában fogod összecsinálni magad. Hál’ Istennek nyitva van! A vécés-néni egyből átlátja a helyzetet. Előremegy és mosolyogva kinyit egy ajtót. A szabadulás ajtaját! Óóóó, szavakkal le nem írható a megkönnyebbülés! A pokolból hirtelen a mennyországba röppen tested és lelked! Amint újra kilépsz az utcára, szabadnak és könnyűnek érzed magad. Mintha nem is lenne tested. Megelevenedtek a színek, barátságosabbak lettek az emberek! Szép az élet! Csupán egy kérdés motoszkál fejedben: „Eredetileg, hova is akartam menni?”

 

A világon 2,6 milliárd embernek nem adatik meg, hogy WC-hozzáférése legyen. Aminek ki kell jönnie, az előbb-utóbb kijön. De nem mindegy hogy hol és hogyan. A szemérem és leleményesség határozza meg azt, ki-hogyan szabadul meg  végtermékeitől.

 

Bill Gates szívügye, javítani az afrikai emberek életminőségén. Legújabb projektjének célja, a fekália-kérdés megoldása. Sokan fekáliával szennyezett vizet isznak, aminek következtében minden évben 1,5 millió gyerek esik áldozatul.  

 

A Microsoft alapítója meghirdetett egy WC-pályázatot: Megtalálni a jövő WC-jét.

Kritériumok:

Csatornázás nélküli WC, új energiák felhasználásával, 5 cent per nap és személy költséggel.

22 egyetem és kutatóintézet jelentkezett. A díjat (40 ezer dollárt), a svájci Eawag Kutatóintézet és a bécsi EOOS Tervezőiroda együtt kapták közös találmányukért, a forradalmian új WC-ért. 

A jövő WC-je

-       a vizeletet és a fekáliát szét tudja választani.

-       összegyűjti a vizeletet és vizet készít belőle az öblítéshez.

-       másfél liter vizet cirkulál vízvezeték nélkül. Pumpáláskor átmegy a használt víz egy membrán-szűrőn, ami megtisztítja. Egy egyszerű napelemmel működő elektróda elektrolízis által tisztítja meg a használt vizet.  

-        guggolós, hogy minden kultúrában elfogadják. Dolgunk végeztével kéz- és végbél-mosás is lehetséges.

Megoldott a fekália ás vizelet higiénikus elszállítása és újrahasznosítása. Trágyát és biogázt készítenek belőle.

2013-ig szeretnék megépíteni és tesztelni a prototípust.

 

Ha erre a találmányra nézek, akkor elhiszem, hogy van jövőnk.

 

Az alábbi linken ne csak a képeket nézzétek meg, de görgessetek le a lap aljáig és nézzétek meg a videókat is.

http://www.20min.ch/wissen/news/story/Schweizer-WC-gewinnt-Bill-Gates-Preis-28755898

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr824715126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása