HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.10.21. 11:14 Az én Svájcom

Egy igaz mese a kiváltságosokról

Hogyan lett Ernesto Bertarelli Svájc leggazdagabb embere?

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsike gyógyszeripari intézmény Rómában, amit Cesare Serono alapított 1897-ben Istituto Fermalogice Serono S.p.A. néven. Kezdetben a cég proteint vont ki csirketojásból, különféle gyógyászati készítményéket gyártásához. Ernesto nagyapja a 2. világháború végén vette át az intézmény vezetését. 1949-re Serono a világ vezetője lett a terméketlenség kezelésében. Sikerült emberi vizeletből kivonniuk egy olyan hormont, ami elősegíti a petesejt és a sperma egyesülését. De nem akármilyen vizeletre volt szükségük. Csak olyan hölgyek vizelete volt megfelelő, akiknek már megszűnt a havi vérzése. Több ezer liter nyers alapanyagot szereztek be. (Más forrás több millió liter vizeletről ír, de nekem ez irreálisnak tűnik.) Eme probléma megoldására beszállt a bizniszbe a Szentszék is, főrészvényes minőségben. 110 ezer szüzességben élő apáca (Olaszországban, Spanyolországban, Brazíliában és Argentínában) híven produkálta a megfelelő minőségű alapanyagot. (A Vatikán áldását adta a meddőség elleni küzdelemre és hívei közreműködésére. Minden érdek nélkül?)

Amikor a nagyapa meghalt, a cég vezetői fiához, Fabio-hoz fordultak segítségért, majd három évvel később az igazgatói tanács tagjai meghívták, hogy vegye át az irányítást.

Fabio ekkor még fiatalember volt, harcolt a 2. világháborúban az olasz tengerészetnél. Kétszer börtönözték be, először a németek majd az oroszok. A háború után próbált apjával dolgozni, de hamarosan otthagyta a céget a rendszeres apa-fiú konfliktus miatt. Egészen Brazíliáig „menekült”, ahol üveget és állateledelt árult.

Az ’50-es évek elején tért vissza Olaszországba, versenyszerűen vitorlázott és ha kedve szottyant, akkor  dolgozott a Serono-nál. Amikor átvette az irányítást, vállalkozói érzéke nyilvánvalóvá vált. Flexibilis, fogékony vezetése átalakította a kis céget nemzetközileg ismert vállalattá.

1971-ben megalapította a bostoni leányvállalatot. Itt az orvosok főleg a terméketlenség ellenszere után kutattak. Meddő párok hajlandóak voltak sok pénzt költeni arra, hogy növeljék a gyermekáldás valószínűségét. Mérsékelt tempóban kezdték árulni a meddőség elleni szert Amerikában és Európában a ’70-es években.

A család 1977-ben költözött Genfbe. Gyakorlatilag elmenekültek. Fabio attól tartott, hogy a baloldali Vörös Brigádok katonái megfenyegetik családját vagy elrabolják gyerekeit. (A Vörös Brigádok-at 1970-bel alapították és 14.000 erőszakos cselekedetet tulajdonítanak nekik.)

1978-ban a világ első lombikbébije, Louise Brown megfogant a Pergonal segítségével. A termékenységet elősegítő termékek eladása szárnyalni kezdett.

 

Ernesto Bertarelli 1965. szeptember 22-én született Rómában.

Gyermekkora óta részt vesz a Serono életében. Apjával együtt ül a megbeszéléseken, öt évesen díjakat ad át a dolgozóknak.

Bostonban tanul, majd a Harvardon szerzi meg az MBA-t. (Az üzleti világban ez a csúcs-képesítés.)

Apja halála után, 1998-ban veszi át a „hatalmat” és merevebb stílusban kezd irányítani. Célja egy jól működő cég létrehozása, jó hírnévvel a növekedés érdekében. Gyógyszergyártásról biotechnológiára változtatja meg a cég fő profilját. Stratégiája működik, mert ez a megújulás növeli vagyonát, 809 millió dollárról (1996) 2,8 milliárd dollárra (2006). A cég hírneves lesz egy természetes hormon felfedezéséről, amit meddő nők kezelésére használnak. A’ Gonal-F’ egyedül 116 millió dollárt hoz 1996-ban.

Vezetése alatt a cég gyógyszeripari óriásokat győz le, a Novarist és a Rochet, a világ 3. legnagyobb biotechnológiai céggé növi ki magát. A bevétel 20%-át kutatásokra és fejlesztésekre fordítja. Fő területei: meddőség, emlő- és prosztatarák, táplálkozási- és bélproblémák, májgyulladás, reumás betegségek, növekedés hormon hiánya gyerekeknél, szklerózis multiplex és AIDS.

A cég központja Genf, operációs központ Boston, fontos gyártási folyamatok Olaszország különböző területein történik. Az előállításban részt vesznek még ezek az országok: Mexico, Puerto Rico, Izrael, Svájc, Spanyolország, Franciaország és Argentína. Fő kutató és fejlesztő laboratóriumok: Genf, Boston és Izrael. Marketing telephelyek Észak- és Dél Amerika, Dél- és Kelet-Ázsia, Európa. Serono jelen van 45 országban, termékeit 100 országban adja el. A Bertorelli család alig több mint a felét birtokolja a Serono részvényeknek és kb. 60%-os szavazati joggal rendelkezik a cégben.

2006-ban Ernesto eladja cégét a német Merck KgaA-nak 13,3 milliárd dollárért és megalapítja új cégét, a Merk-Serono-t.

Talán érdekel, milyen gyógyszereket készít: Erbitux, UFT, Rebif, Novantrone, Gonal.  

 

Mi kell ahhoz, hogy én is multimilliárdos legyek?

-több generáción keresztül gazdag, befolyásos ősök

-a világ legjobb iskolái

-Tudni, mire van a legnagyobb igény és megfizetni azokat, akik kitalálják a megoldást. A gyógyszeripar tuti biznisz, mert az egyre hosszabbodó életünk során, egyre több bajunk van. A betegségek közül ki kell választani azokat, amiktől a legtöbb ember szenved. (Minél nagyobb a kereslet, annál több pénzt lehet bekasszírozni.)

-És persze kell a megfelelő karakter: céltudatosság, versenyszellem, bátorság, kreativitás, szívósság stb.

Hát, ahogy magamra nézek, egyik tényezővel sem rendelkezem. Attól tartok, megmaradok átlagos állampolgárnak, belesimulva a „szürke” embermasszába. Még az a szerencsém a szerencsétlenségben, hogy egyáltalán nem fáj átlagosnak lenni. A tömegben élés biztonságot ad. Nincs szükségem "gorillákra", fegyveres kíséretre ha kerékpározni vagy vásárolni megyek. Kimondhatatlanul élvezem, hogy érdekmentes kapcsolataim vannak. Akik szeretnek, önmagamért és nem a vagyonomért, hatalmamért "szeretnek".

Cesare Serono:

Ernesto Bertorelli:

 

 Lousie, (az első lombikbébi):

 

Lousie 30 évesen a szüleivel:

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr143319562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása