HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.09.22. 19:19 Az én Svájcom

A svájciak a leggazdagabbak a világon

Az Allianz felmérése szerint, átlagosan minden svájci lakosnak k.b. 250 ezer frank spórolt pénze van. Az itt élő gazdagok persze megdobják ezt a számot. A lakosság 1/10-e 2010-ben semmivel vagy csak csekély vagyonnal rendelkezett. (Görögországban ez k.b. 40%-ot tesz ki.)

Ha 40 ezer embernek fejenként 250 ezer frankja van, az összesen 10 milliárd frank. Ernesto Bertarelli (ő a leggazdagabb svájci) egy a sok közül, ő maga egyedül 10 milliárd frankot birtokol.

A Grossbank Credit Suiss felmérése szerint, a lakosság 1%-a Svájc teljes vagyonának több mint a felét birtokolja. Ilyen egyenlőtlen vagyonelosztás csak Szingapúrban létezik. Mégis, egy átlag-svájci gazdagabb, mint egy átlag-világpolgár, annak ellenére, hogy a múlt évben Svájcban a vagyonnövekedés csak 1,4%, míg Nyugat-Európában 3,1% volt.

A fő/vagyon ranglista 2.helyezettje USA, messze lemarad Svájctól, „csupán” 124,775 Euró spórolt pénzzel rendelkezik egy amerikai, ez kicsit több mint a svájci fő/vagyon fele.

USA után Japán, Dánia és Hollandia jön.

Svájc kivételes helyzetét az erős tőkefedezet és a Nyugdíjrendszer összekapcsolódása adja. A nyugdíjpénztárak 550 milliárd frankot kezelnek, 1/3-át Svájc egész vagyonának, ami kb. 1.9oo milliárd frank.

A leggazdagabb svájci Ernesto Bertarelli  

2. Hansjörg Wyss - 6,4 milliárd dollár (orvosi műszereket gyárt)

3. Thomas Schmidheiny – 4,8 milliárd dollár (cementgyáros)

 

Sokan kommentálták ezt a felmérést. Ezekből válogattam ki néhányat.

Első komment:

Mindennap 20 frank óradíjért dolgozom. Nézzük csak, mennyit kell dolgoznom, hogy elérjem a statisztikát?

2. komment:

Én k.b. 5000 frankot keresek egy hónapban, ez pont elég a családnak. Nehezen tudunk spórolni. Azt kívánnám, hogy csak 10%-a lenne meg a 250 ezernek.

3. komment:

Ha Bertarelli minden svájcinak ezer frankot adnak, még mindig multimilliárdos lenne.

Egy átlagkereső 60 ezer frank éves jövedelemmel rendelkezik. 166 ezer éven át kellene dolgoznia, hogy annyit keressen, amennyivel Bertarelli rendelkezik. Ha ebből évente 20 ezret tesz félre évente, akkor fél millió évbe telne, hogy olyan gazdag legyen, mint ma Bertarelli.

Ha Bertarelli a pénzét 1%-os évi kamatra beteszi a bankba, óránként 10 ezer frankot keres, anélkül hogy a kisujját is megmozdítaná.

4. komment:

Gazdag ország vagyunk! Van mit enni, van fűtött lakás. Ez egy szolidáris állam, ahol a legjobb a közbiztonság és a szociális biztonság. Mi jól vagyunk!

5. komment:

Ti vagytok a világ legszegényebb gazdagjai.

6. komment:

Meg kéne gyorsan kérdezni az Allianz-ot, hogy kinél van az én 250 ezrem. Ennyi pénzem van, és nem tudom hol!

Ti a ti teóriátokkal! Persze, mindenki gazdag Svájcban! TERMÉSZETESEN! Ez „bullshit”, ezt nem is lehetne igazságtalanabbul felosztani.

7. komment:

A cím egyáltalán nem tetszik nekem. Amikor külföldön olvassák az emberek, elhiszik, hogy ez tényleg igaz. Pont ezért ítélnek meg minket rosszul. Ezt gyakran megfigyeltem, amikor külföldre utazok. Mindig meg kell magyarázni, hogy az átlagpolgár meglehetősen kevés vagyonnal rendelkezik. Kevesebbel, mint például Németországban.

8. komment:

Csak ezért, mert magának nincs pénze, nem jelenti azt, hogy a másiknak sincs. 33 éves vagyok és nem bankban dolgozom. Félretettem 200 ezer frankot, amiből most házat veszek. Ha 18 évesen autót lízingeltem volna, most egyáltalán nem lenne pénzem.

9. komment:

Furcsa felmérés. Környezetemben senkit sem ismerek, akinek ilyen sok pénze lenne. Egy teljesen hamis képet ad. A legtöbb család azért küzd, hogy a hónap végéig kijöjjenek a pénzükből. És ebben nincs semmi luxus. Svájcban gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy valaki spórolni tudjon.

10. komment:

Egy gondolat, 65-85 év között 250 ezer frankod van, ez azt jelenti, hogy 12,500 frank jut minden évre. Hát, nem valami sok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr363246747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása