HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.11.30. 17:03 Az én Svájcom

Schiff András

 

Az egyik németóra után megakadt a tekintetem Vera hűtőszekrényén. A hűtő-mágnesek között Schiff András nézett rám. ’Bernben fog játszani és megyek a koncertjére. Itt Svájcban ő egy elismert zongoraművész.’ mondta Vera. Persze, hogy én is menni akartam. Szerencsére még kaptunk két jegyet egymás mellé a ’Kultur Casino’ pódiumára. De jó! Közelről láthatom őt újra, cirka 15 év után. Talán még gratulálhatok is neki.

Amikor megérkeztünk az óváros impozáns épületébe, a jegykezelő-hölgyek fölfelé küldtek minket. Nahát, itt a színpad az emeleten van? A harmadik emeletnél, már semmi kétségem sem volt afelől, hogy nem a színpadon, hanem a plafon alatt fogunk ülni. És valóban! Bár a nagyközönséggel szemben ültünk, de a pódium fölötti karzaton. Láttam Shciff András fejét, amikor bejött és amikor kiment. Tökéletes rálátásom volt a zongora felhajtott tetejére. Amikor nagyon előre dőltem és kissé felemelkedtem a székről, megpillanthattam hazánkfia jobbra-balra dülöngélő kopaszodó feje-búbját. Mivel ez a pozíció kényelmetlen volt, úgy döntöttem, hogy inkább a plafonról lógó óriás csillárok látványában gyönyörködöm a koncert hátralévő részében. 

Schiff András számomra ismeretlen Mozart darabokat játszott fejből, elképesztő letisztultsággal és érzékenységgel. Még a legbonyolultabb futamokat is olyan könnyedséggel, egyszerűséggel adta elő, hogy az az érzésem támadt, hogy még én is el tudnám játszani.

A ráadásoknál már mindenki állt a karzaton. Végre láthattam arcát, mozdulatait. A zongora, a művész és a zene hangilag és vizuálisan eggyé vált. A hangszer úgy engedelmeskedett az emberi kéznek, mint egy tökéletesen beidomított ló a gazdájának. Apró mozdulatokból tudta, mit kell csinálnia. Még a hangosabb, szenvedélyesebb részeknél is úgy tűnt nekem, hogy Schiff András alig ért a billentyűkhöz. Varázslat történt, hókusz-pókusz nélkül „csupán” az egyszerűség, őszinteség és hitelesség erejével.

A koncert végén az egész terem ovációval ünnepelte a művészt. Ő lesütött szemmel, szerény mosollyal hajolt meg és alázatosan távozott.

Hazafelé menet hosszú hallgatás után megszólalt Vera. ’Olyan egyszerűen játszotta el ezeket a nehéz darabokat, hogy elhitette velem, hogy még én is képes lennék eljátszani őket.’

Schiff András (57 éves) bemutatta, hogy az öregedésnek is van szépsége. A letisztult gondolkodás, a lényegre-látás, a bölcsesség a korral jár. A haj kihullik, a bőr kiszárad, a fogak megrohadnak, az izmok elernyednek, az ízületek megkopnak, a csontok elmeszesednek. De a hanyatlásnak indult, pusztulásra ítélt testben a lélek fejlődhet, erősödhet és megújulhat.

Ebben a látszat-szépséget, külsőséget és fiatal testet istenítő világban én most az öregség szépségét szeretném magasztalni. Barátaim! Lehet szép az öregség!

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr532483927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása