HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.10.09. 20:03 Az én Svájcom

Nordic-Walking

Gyalogolni jó, botokkal gyalogolni még jobb! Ehhez nem kell tudomány, csak két egészséges láb. Gondoltam eddig.

Nemrég, az egyik helyi lapban ráakadtam erre a hirdetésre:  

Esti ’bottal-gyaloglás’ tanfolyam. Hétfőnként, 18:30-tól 19.30-ig.

Öt alkalom, 120 svájci frank, az árban a bot-kölcsönzés is benne foglaltatik.

Felvilágosítás és bejelentkezés: R.G.-nél, aki képesített fizikoterapeuta és sportoktató.

Cím, telefon- és faxszám.

Te adnál 120 frankot (kb. 25 000 Ft) csak azért, hogy valaki elmagyarázza, hogyan fogd meg a botokat? Mivel itt minden jóval drágább, mint otthon, ezért próbálok értékarányosan átszámolni. Újra kérdezem. Fizetnél 10.000 forintot azért, hogy egy szakember beavasson a botos-gyaloglás rejtelmeibe? Én ugyan nem!

Férjem és én lelkes ’botos-gyaloglók’ vagyunk. ’Botogoltunk’ már szemerkélő esőben, csontig-ható szélben, vakító hóban és korom sötétben. A botok minden helyzetben megbízható segítőtársaknak bizonyultak. Képesek ügyesen húzni, ha kell tolni a kimerült ’botogolót’ és ennek köszönhetően nagyobb sebességre kapcsolva, szinte fáradságmentesen vágtázhat az ember nemcsak a szántóföldeken, de fölfelé a meredek emelkedőkön is. Mit nekem hegy! (Most lehet, hogy egy kicsit túloztam.) De töredelmesen bevallom, felelőtlenül, könnyelmű módon, minden elő-képzettség nélkül, csupán józan paraszteszünkre és a vásárláskor kapott rajzos illusztrációk alapján vettük kezünkbe a botokat és a tudatlanság felhőtlen örömével űzzük és élvezzük ezt a sportot azóta is. (Jaj, az a magyar lazaság!)

Jó, tudom, a svájciak mindent pontosan tudni akarnak, mielőtt valamihez hozzáfognak, ebben az esetben, a testtartást, a botok beállítását, a mozdulatok összehangolását. Talán igazuk van, hiszen precizitásukkal egészségüket akarják védeni. De mi a francot tanulnak öt teljes órán keresztül? Ez az egész nem tarthat 10 percnél többe. Oké, gyalogoljanak még egy kicsit az oktatóval, akkor is egy alkalom bőven elég a botos gyaloglás elsajátításához. Mit lehet, öt órán át magyarázni – tanulni?  

Ez az aprócska hirdetés is három dolgot bizonyít. A svájciak piszkosul jól élnek, mert képesek kifizetni ennyi pénzt két bot helyes fogásáért és elképesztő módon perfekcionisták. (Tudom, ebben a két megállapításban nincs semmi új.) A jólét pedig magával hozza a magányosságot. Megéri nekik 120 frankot kifizetni, hogy társaságban legyenek, új emberekkel ismerkedjenek meg.

E cikk olvasása óta, kétségek között hányódom. Mi van, ha rosszul fogjuk a botokat, ha rossz a testtartásunk? Lehet, hogy nem használunk, hanem ártunk az egészségünknek? Hogy dűlőre jussak ebben a kérdésben és végre megnyugtató választ kapjak, talán mégis be kéne iratkoznom erre a kurzusra.

 

A környék:

 

Casserol:

 

Creux-du-Van:

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr612358709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása