HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.09.24. 22:21 Az én Svájcom

Egy hétfő reggel

Burgdorf utcáin még égnek a lámpák, de a város fölött az ég tenger-kék színű. Libasorban ácsorgunk a peronon. Cigi a szájakban, kávés-pohár a kezekben. A vonat piros pofácskája felbukkan a kanyarban. Fölszállunk. Leülök az egyik ablaknál. A vonat ütemes kattogása, az emberek duruzsolása elálmosít. Sokan reggeli kávéjukat szürcsölik, telefonálnak, zenét hallgatnak. Szinte mindenki a ’20 minuten’ hétfői számát lapozza. A velem szemben ülő idősebb férfi tátott szájjal olvassa a híreket. Mielőtt lapoz, megnyalja bal keze mutatóujját. A címlapon szép szőke német lányok hatalmas söröskorsókat emelnek a magasba és minden bájukat bedobva mosolyognak…. Svájc is keresi a szuper-tehetségeket…. Ámokfutó a kórházban, halottak és sérültek…. Az FC Thun tovább jutott a kupán…. Holnap reggel 5 fok lesz, napközben 19 fok.

Szép, felhőtlen nap elé nézünk. Pára-csík lebeg a szántóföld fölött. A harmatos fűben tehenek legelnek. A kukoricás fölött, a tiszta égbolton, megcsillan egy kelet felé szálló repülőgép ezüst-teste.

Az idős úr mellett, egy erősen kopaszodó negyvenes férfi szunyókál. Arcán halvány mosoly. Mobiljáról zenét hallgat. A mellettem ülő 17-18 éves fiú barátaival beszélget. Az egész karattyolásból csak a ’was’-t értem.

Az első fénysugarak elérik a fák csúcsait, majd lassan lesiklanak a lombkoronákon.

Bern ’rozsdásodó’ dombjain, elegáns villák ablakai tükrözik vissza a reggeli fényt. Áthaladunk a vasúti hídon. Alattunk a sebes Aare vize csillog, az óváros tornyai pedig szemérmesen kukucskálnak ki a reggeli pára-fátyol mögül. A házak és a templomok mögött a távolban, sötéten rajzolódnak ki az Alpok égbenyúló csúcsai.  

A vonat csikorogva megáll a barlang-szerű pályaudvar 12-es peronjánál. A szerelvény kiürül, csupán üres műanyag kávés-poharak és összegyűrt papír-zacskók maradnak rajta.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr562321343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása