HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2009.12.19. 13:59 Az én Svájcom

A mosógép

A mosógép

 

Itt Svájcban a mosógép pont úgy néz ki, mint otthon. Csupán, egyetlen aprócska részletben különbözik. A mosógéphez tartozik még egy kis doboz. Ez a doboz a falra van erősítve. A tudatlan idegen nem is sejti, hogy a dobozka és a mosógép egy szoros egységet alkot. Tudniillik, nem működnek egymás nélkül. Ezt az abszolút függőségi viszonyt még egy agyafúrt magyar ember sem tudná kijátszani, hogy uram bocsá, a dobozka nélkül mossa ki szennyesét.

Hát feltárom a titkot, mi itt a módi! Először is, kapok egy kártyát, amire egy bizonyos összeg van rárakva. Ezt a kártyát belehelyezem a dobozka nyílásába és várok. Először megjelenik az összeg, ami a kártyán van. Utána automatikusan levon 3 frankot. Miután ez a tranzakció megtörtént, életre kel a mosógép, beprogramozom, benyomom az indítógombot és már mos is a gép, úgy ahogy kell. Amikor a program lejár, újra odajárulok a dobozka elé és újra beteszem a kártyát a nyílásba és megnyomok egy fekete gombot, amivel visszaigényelhetek pénzt a programtól függően. Ha pl. 60 fokon mosok, 1.5 CHF-t kapok vissza a kártyámra. Micsoda öröm! Ha csak 40 fokon mosnék, akkor még több pénzt kaphatnék vissza. Mondanom sem kell, a legolcsóbb megoldás az lenne, ha egyáltalán nem mosnék, de férjem pozícióját nézve, ez nem megengedhető. Én még el lennék mosás nélkül, hiszen a lóistállóban úgyis szaros, a kutyáktól-macskáktól meg tetőtöl-talpig szőrös leszek. Hát igen, az áldott természettel testközeli kapcsolatba léptem. Hol van már a városi higiénia!

Visszakanyarodva az eredeti témámhoz, én szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen egyszerűen moshatok, mert vannak olyan helyek ahol a mosógépek aprópénzzel működnek. Most képzed el, épp kifogyott az apród és mosni szeretnél. De nem tudsz! Rohangálnod kell, hogy összeszedj egy kis aprót. Borzasztó még rágondolni is! Igazán akkor nagy a baj, ha egy toronyházban laksz és ki-tudja-hány lakóval együtt használod a maximum 3 mosógépet. Bár időben feliratkoztál a listára, tied a mosógép arra az órára. A szennyest is szétválogattad már, megvan hozzá a mosópor, a Calgon. Az öblítő sem fogyott el. Minden a legnagyobb rendben, már ott nyomorogsz a liftben a szennyeseddel és a 8. emeletről lefelé megáll …..na nem a lift, hanem a szíved, mert beléd hasít az iszonyú felismerés, hogy nincs elég apród! Oda az időpont, mert ha késel, nem lesz meg a mosás időre és akkor a következőnek várni kell és az őt követőknek is mind, egészen hajnalig torlódás van a mosókonyhában, mert éjszaka 11-től reggel 6-ig olcsóbban lehet mosni és van aki ezen spórol….Láthatod, végeláthatatlan következményei lehetnek egy aprócska hibának. Mire a lift a mínusz 2-re ér, már tudod, hogy  minden hiába! Csak reménykedni tudsz, hogy találsz egy másik időpontot.

Jó találmány a mosókonyha, hiszen fürdéskor a nedves ruhák nem lógnak a nyakadba, nem kell kerülgetni őket a nappaliban és az utcára sem kell kirohanni, hogy megkeresd a teraszról lefújt darabokat. Remek lehetőséget nyújt, hogy szomszédaiddal intimebb kapcsolatba lépj, a szoros együttműködés következtében a ház csapatszelleme is intenzívebben fejlődik.

Én csak egyet nem értek. Miért kell kártyás mosógép családi házban is? Ahol csak egy család lakik egy házban.

Ui.:

Mivel egy 150 éves parasztházban élek, csak egy nénivel kell osztoznom a mosógépen, ezért eddig kimaradt az életemből a mosó-lista. Szeretném korrigálni régen írt irományomat. Időközben megtudtam, egy modern lakóházban általában 3-4 órás időtartamot írnak ki maguknak az emberek. Vannak, akik több hónapra előre feliratkoznak a mosó-listára, nehogy más kitúrja őket a megszokott időpontokból. Jártam már olyan házban is, ahol egy ember egy teljes napra megkapja a mosókonyhát. Szárítani egy napon keresztül lehet, utána le kell szedni a ruhákat. Meglepő módon, még télen is elég ez az idő a szárításhoz. Azt viszont rendületlenül állíthatom, hogy a mosókonyha az állandó feszültségek forrása.

Vasárnap (dec.13.) jártam Bernben egy olyan mosókonyhában, ami a mínusz 2.-on volt egy légópincében. Egy A4-es papír lógott a szárító ajtaján, rajta az eltűnt ruhadarabok listája. Ez tényleg ritka eset, de lám-lám, azért itt is előfordul.

 

1 komment

Címkék: mosógép


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr921608956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemsissi 2010.03.23. 21:20:45

és miért nem vesznek az emberek saját mosógépet?
süti beállítások módosítása