HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2017.08.03. 11:25 Az én Svájcom

Legyen Svájcnak új himnusza vagy ne?

himnusz.png

Svájcnak új, modern himnuszra van szüksége, vallásos szöveg nélkül, vallja a Svájci Nonprofit Társaság (Schweizerische Gemeinnützige Gesellschaft ­– SGG). Meg is írták az új szöveget, amelyből kihagyták az Istenre vonatkozó részeket.

A Helvét Keresztény Egyesület (Verein Helvetia Christiana) viszont úgy gondolja, hogy az SGG javaslata nem elfogadható, mivel a fontos tradíciókat, szokásokat, értékeket akarják kitörölni a himnuszból, és ezeket idegen álértékekkel akarják helyettesítei. Azzal támadják az SGG-t, hogy augusztus elsejét (államalapítás ünnepe) egy multikultis alkalommá degradálják.

SGG vezetője, Lukas Niederberger erre úgy reagált, hogy a svájci társadalom egynegyede egyik valláshoz sem tartozik. Fontos, hogy ezek az emberek is azonosulni tudjanak a nemzeti himnusszal.

Az biztos, hogy még néhány évig elvitáznak erről a kérdésről. Én úgy látom, hogy a svájci emberek ragaszkodnak a tradíciókhoz, ezért meg lennék lepve, ha az új himnuszra szavaznának.

A régi himnusz:

"The Swiss Psalm" - Switzerland National anthem Vocal

 Az új himnusz:

Neue Schweizer Nationalhymne

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr5512716818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.