HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.07.08. 21:30 Az én Svájcom

Solennität

Június 27-e, a Solennität, a Burgdorfban tanuló gyerekek ünnepe. Már 280 éve ezen a reggelen iskolatáska helyett virágcsokorral indulnak el otthonról a gyerkőcök.  A lányok fehér ruhában, virágkoszorúval a fejükön, a fiúk fehér ingben, sötét nadrágban és egy virággal a mellükön vonulnak föl az óváros dombjára épített templomhoz.  

Sajnos lekéstem a felvonulásról.  Csupán a hangulatos utcákon rohangáló, fehér-ruhás gyerekeket és ünneplőbe öltözött felnőtteket tudtam lefényképezni. Néhányan még a templomkert hatalmas platánfái alatt hűsöltek, de a legtöbben az éttermek, kávézók árkádos teraszain éltek intenzív társasági életet.

 

   

Ebéd után kezdődtek a táncbemutatók a város szélén lévő hatalmas réten. Minden osztály saját koreográfiával lépett fel. A város vezetői végigtapsolták a műsort egy virág-költeményekkel feldíszített tribünről. A rekkenő hőség miatt, sokan az óriássátrak alá menekültek, ahol lelkesen ették a sült kolbászt, itták a sört.

 

Az egész napos mulatsághoz nem hiányzott a vásárfia, körhinta sem, az ilyen ünnepnek fontos  „kellékei”.

 

A gyerekeknek sok jópofa játékot is felállítottak.

A tamil közösség igen nagy számban él itt. Sötét bőrszínük miatt, könnyű felismerni őket. A tamil családok egymással ünnepeltek, nem keveredtek a svájciakkal.

A táncbemutatók után kezdődött a közös tánc, amihez a városi rezesbanda szolgáltatta a zenét. Felszabadultan rohangáltak kicsik és nagyok, fiatalok és idősek.

Így mulatnak Burgdorf lakói:

 

Este buli volt az óváros főterén, hangos zenével és sok alkohollal. A városban mindenfelé fiatalok gyülekeztek, a tini-lányok hófehér ruha helyett, dögös cuccokat viseltek, a fiúk nagy sörös-rekeszeket vettek ki vagy raktak be autókba. Buli kint, buli bent, buli mindenütt.

Másnap sem volt tanítás az iskolákban. Érthető a tanárok engedékenysége. A másnapos diákok használhatatlanok az órán.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr793051511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.