HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.06.25. 12:47 Az én Svájcom

Körkérdés 3.

Mit ünneplünk Pünkösdkor? (Tudom, kissé megkésve írok erről, de a válaszok még aktuálisak.)

A megkérdezettek 38%-a tudta a választ. 29%-nak fogalma sem volt, 18% Jézus feltámadására gondolt, 8% Jézus Mennybemenetelére tippelt.

15-29 évesek lényegesen kevesebben, csupán 20%-uk adott helyes választ.

50-74 évesek 47%-a tudta választ.

Nők 41%-a, férfiak 23%-a válaszolta azt, hogy nem tudja.

Iskolai végzettséget nézve, a magasabb végzettségűek 55%-a adott helyes választ, az alap-végzettségűek (általános iskolának/szakmunkás képzőnek felel meg) 22%-a válaszolt helyesen.

 

Még néhány adat:

Negyven évvel ezelőtt Svájc lakosságának több mint 98%-a volt keresztény. Mára alig éri el az 1/3-ot (2008-as adat). Ez az országos átlag természetesen eltakarja a szélsőségeket. Például, Uri kantonban lakók 93%-a vallja magát katolikusnak, de Bázelben a katolikusok és protestánsok együtt sem teszik ki az 50%-ot. A csökkenő tendencia a növekvő számú muszlimok jelenlétéből fakad. Legtöbbjük az egykori Jugoszláviából és Törökországból jött, ők a lakosság 4,3%-át teszik ki. Hihetetlen, de ez nagyobb százalék, mint Nagy-Britanniában. A svájci politikusoknak az emigráció-integráció-vallás gigászi méretű problémakörével kell szembenéznie és megoldást találnia. Az egykor volt keresztény ország, sok-vallásúvá vált, és ehhez sokan nem akarnak alkalmazkodni.

Jelenleg több mint 11%-a a lakosságnak állítja magáról, hogy nem vallásos. Négy évtized alatt ez tízszeres növekedést jelent és főleg nagyobb városokra jellemző, mint például Bázelre. Legnagyobb számban a Protestáns Egyház veszti el híveit. Emögött két jelenség van, egyrészt vannak olyanok, akik elvesztik az egyházba vetett hitüket, másrészt, a vallásos élet csak kötelező adófizetést jelent nem kevés embernek. Sok kantonban még fizetni kell tizedet vagy egyházi adót, ami az egyén bevételétől függ. Nem csoda, ha sokan úgy döntenek, hogy hivatalosan kilépnek az egyházból, „vallástalannak” nyilvánítják magukat, hogy megszabaduljanak az egyházi adófizetéstől.

Nem csak egyéneknek kell egyházi adót fizetniük, hanem a kanton-bizniszek 1/3-ának is. Zürich kantonban ez 80 millió frankot jelent egy évben (2010-es adat).

A legfurcsább jelenség a következő: Bern kantonban a lottónyeremények 8%-át is az egyházak kapják meg.

Nyereményjáték és egyház….érdekes párosítás. Hogy ez valakinek eszébe jutott! És törvény is lett belőle! Végül is miért ne! Biztosan mindenki jól jár vele. És ez a lényeg! Svájc kül- és belpolitikáját az jellemzi, hogy addig-addig tárgyalnak, míg végül képesek olyan konszenzust létrehozni, amivel mindenki jó jár. Ebben ők verhetetlenek! Lehet, hogy ezért gazdagodtak meg oly nagyon? Kétségtelen, kiváló diplomáciai érzékük van. Vagy csak gátlástalanok?

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr503013457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása