HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.02.28. 19:43 Az én Svájcom

Hang Dob

 Az egyik este Tóth Barnabás Rózsaszín sajt című 2009-es filmjét néztük meg, amiben egy furcsa hangszeren játszott a főhős. Ezt a hangszert Hang-nak hívják, furcsa UFO alakja és földöntúli, szívbemarkoló hangja van.

Nyomozásba kezdtünk és kiderült, hogy nem egy egzotikus távoli országból származik, hanem Svájcból. A Hang egy acélból készült idiofon ütőhangzó, amit több éves kutatás, akusztikus kísérletezések és a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után (gong, gamelan, ghatam, harangok) alkotta meg 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer. Kis műhelyük volt Bernben, ahol az összes létező Hang készült, 2000 és 2005 között negyvenöt féle modell.  

Nevének semmi köze a magyar hang szóhoz, a berni német hang, azaz 'kéz' szóból ered,

Először a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be. Lényegében két öblös acéledény van speciális technológiával egymáshoz rögzítve, melynek az alsó részén kör alakú kivágást helyeztek el basszus hangokat adva ezzel a hangszernek. A tetején hét-nyolc „hang kört” helyeztek el cikk-cakk formában a mélytől a magas hangokig.  

Leginkább ölben tartva használják az ütőhangszert, de állványra is lehet szerelni.Ütők helyett elsősorban a kezekkel és az ujjakkal szokták ütni a hangszert, ezért általában puhább és melegebb a hangzása a steelpannél. Hangja a megszólaltatás módjától függően hárfára harangra vagy steelpanre emlékeztet. Mindegyik 'tónus mező', melyek az egyes hangok környékét jelentik sok altónus kiadására képesek.


2006-ban a Hang készítői abbahagyták a hangszerek közvetlen eladását. Ahhoz, hogy valaki szert tegyen egy Hangra, levélben kell megrendelnie. Az eladó használt Hang ritka, és az internetes aukciós árak 2006 óta az egekbe szöktek. 2007-ben a vásárolni kívánók Bernben személyesen választhattak a készletből. 2008 júniusától a svájci cég szünetet jelentett be, a hozzájuk beérkezett kérő leveleket azonban megőrzik egy esetleges későbbi újraindulás esetére.

 

 Ezen a linken hallhatjátok a Hangot: http://www.youtube.com/watch?v=17ojj7tgrqw

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr972699219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.