HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2011.01.06. 17:07 Az én Svájcom

Menekülés a ’Hochnebu’-ból

Burgdorf az Alpok és a Jura között fekszik középen, úgy 500 méter magasan. Helyezkedésének „köszönhetően” a Hochnebu (magas köd) rendszeresen a városra telepszik és napokig, néha hetekig nem mozdul el innen. Ennek „áldásos” következménye az,  hogy a környék, a szürke legkülönfélébb árnyalataiban „pompázik”. Ilyenkor az ablakon sem szabad kinézni, mert a melankólia és kedvetlenség támadja meg az embert. Menekülési lehetőségek: ágy, TV vagy számítógép.

Nem akartunk otthon punnyadni, ezért maradék erőinket mozgósítva kitörtünk a Hochnebu letaglózó nyomása alól, hogy más-félórás kocsikázás után, az Alpok napfényes csúcsai között feltöltsük a már majdnem teljesen kiürült energiakészletünket friss napenergiával és életerővel.

Lenk környékére esett a választásunk. Adelboden - Lenk a Berni Alpok legnagyobb és legismertebb síterepeinek egyike. A síparadicsomhoz 70 felvonó és 210 km pálya tartozik minden nehézségben. Világbajnokságokat is rendeznek itt. Ma a férfi óriás-műlesiklást közvetítették a TV-ben az egyik adelbodeni pályáról.

A ködös és néma Burgdorf után, Bernnél már szakadozott a köd, Thunnál némi fény tört át az egybefüggő, szürke felhőrétegen keresztül, Spieznél foltokban megjelent a kék ég, az egyik alagútból kijutva, az Alpok csúcsai szikrázó fehérben ragyogtak a felhőtlen kék ég alatt. Mintha egy másik országban, egy másik kontinensen lennénk.

Metschberg:

 

 

Ez a pöttöm gyermek megpihent egy kicsit a hóban. Szépen megette szendvicsét, majd anyukájával együtt lecsúszott az egyik óriás-lesiklópályán.

Metschland (2100 m):

 

Sokkal izgalmasabb a friss hóban hódeszkázni. (A rendszer meghülyült, mert a képeket fordított sorrendbe tette. Hátulról görgessétek fel a képeket.)

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr312565394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.