HTML

Az én Svájcom

Svájcról egy magyar embernek három dolog jut eszébe: hegyek, bankkártya és Milka csoki. Az ország valóban hegyes, területének 60%-át az Alpok, 10%-át a Jura hegység uralja. A bankok befolyása pedig behálózza egész bolygónkat, hiszen a világ összes pénzének az 1/3-át itt őrzik. De jegyezzétek meg, a Milka csoki nem svájci, hanem osztrák, itt egyáltalán nem kapható, a főbérlőnk pedig megvetően nyilatkozik a Milkáról.

Friss topikok

  • Az én Svájcom: Sok elektromos kütyü és műszaki áru olcsóbb itt, mint otthon. (2012.12.17. 20:18) A flexibilis '13'' : 256 GB MacBook Air'
  • Az én Svájcom: Szia Mária! Sajnos, már nem emlékszem. (2012.10.16. 12:42) Mit eszik a svájci?
  • Az én Svájcom: @eyr750: Köszi! :-) (2012.09.26. 19:27) A csomag
  • eyr750: Talán azért nem kérdezte meg, mert intelligens ember ilyet nem kérdez-idegenektől... (2012.09.12. 17:45) Svájc szíve
  • Az én Svájcom: @mik64: Pedig nagyon praktikus lenne. (2012.08.20. 09:51) A kulcs

Linkblog

2010.06.17. 21:26 Az én Svájcom

Svájc - Spanyolország 1:0

 

A történelmi győzelem éjszakáján fülsiketítő parádék törték meg Svájc nyugalmát. Szinte minden nagyobb településen, az örömmámorban ujjongó svájci szurkolók lelkes csoportjai, spontán ’foci-partikat’ tartottak. Zászlókkal feldíszített autók száguldoztak az utakon és eszeveszett kürtöléssel hirdették a svájci csapat meglepő győzelmét. Ezt a zajos ünneplést mi sem úsztuk meg. Közelünkben is él több odaszánt drukker, akik boldogságukat velünk is megosztották, influenzás bika üvöltését utánzó dudák fújogatásával. Ezen az estén a szurkolók egy szívvel és egy lélekkel együtt skandálták: „Most világbajnokok leszünk!”

Bár eltelt néhány nap a svájci szíveket megdobogtató győzelemtől, de az euforikus lelkesedés nem lanyhul. Az egész ország csillapíthatatlan foci-lázban ég. Az autók, házak nemzeti színben pompáznak, a nyilvános helyek megtelnek egy-irányba néző férfiakkal.

„Néhány” nő megveti a focit, pedig szerintem, komoly szerepe van a társadalomban. Nem csak gőzkieresztő funkcióval bír, hanem a társadalom olvasztó tégelye is, hiszen a legkülönfélébb embereket hozza össze. Nem számít, ki vagy, mit csinálsz, csak a foci szeretete a lényeg. (Gondolom én. Kedves férfiak, tegyetek helyre, ha nem így van.)

Érdekes módon, nem csak a svájci kereszt van jelen az utcákon, hanem külföldi zászlókat is látni autókon, ablakokon, erkélyeken. Az itt élő külföldiek demonstrálják hovatartozásukat és nyilvánosan hirdetik, hogy a szülőhazához hűséges szívük, saját fajtájuk játékosaiért dobog. E büszke nemzeti felvállalás segít nekem abban, hogy pontosabban lássam, miféle emberek élnek körülöttem. Sok a német, laknak itt hollandok, olaszok, még egy francia zászlót is láttam. A legtöbb „idegen” zászló szerb. Láttam olyan autót, amin kétféle zászló díszelgett, a kormányos oldalon svájci, az utasülés oldalán német. Férjem kapásból megfejtette ezt a talányt. A férj svájci, a feleség német. (Na, és akkor mi van, ha Svájc és Németország összekerül? Kőkemény ellendrukkerek lesznek? Vagy a döntetlenért szorítanak?) Sajnos, magyar zászlót nem látni…. talán négy év múlva…..

 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://az-en-svajcom.blog.hu/api/trackback/id/tr172089922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.